Sukob Izraela i Hamasa ušao u četvrti dan, poginulo više od 1.500 ljudi

Rat u Izraelu
Izvor: printskrin/videoplus

Sukob Izraela i palestinskog Hamasa i nasilje koje je do sada odnelo više od 1.500 života, ušlo je u četvrti dan, a izraelska vojska je danas saopštila da izvodi masovne udare na mnoge lokacije islamista u pojasu Gaze i da će uskoro saopštiti detaljnije o tim napadima.

Izraelski TV kanali objavili su da je u napadima Hamasa do sada poginulo najmanje 900 osoba, i da je još 2.600 povređeno, uz desetine zarobljenih, prenosi Rojters.

Među poginulima u Izraelu, više od 260 tela pronađeno je do sada na mestu gde je održan muzički festival na jugu Izraela, gde su neki od talaca oteti.

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da je najmanje 687 Palestinaca ubijeno, a 3.726 ranjeno u izraelskim vazdušnim napadima na enklavu koja je pod opsadom od subote.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obecao je osvetu u vatrenom govoru, optužujuci Hamas za pogubljenje dece i druge zločine.

Ovaj podli neprijatelj je želeo rat i rat ce dobiti, rekao je on.

Među napadnutim lokacijama u Gazi navode se stambeni blokovi, džamija i bolnice, a u udarima su uništeni neki putevi i kuce, navode mediji i očevici.

Izrael je bombardovao i sedište privatne palestinske telekomunikacione kompanije, što bi moglo da utiče na usluge fiksne telefonije, interneta i mobilne telefonije. Napadi su nastavljeni u ponedeljak tokom noći.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš saopštio je da se oko 137.000 ljudi sklonilo kod UNRWA, Agencije UN za palestinske izbeglice.

Sjedinjene Američke Države, Francuska, Nemačka, Italija i Velika Britanija, izrazile su čvrstu podršku Izraelu i nedvosmisleno osudile palestinsku militantnu grupu Hamas zbog njenih "užasnih terorističkih akata".

Ističe se da zemlje priznaju legitimne težnje palestinskog naroda i podržavaju slobodu za Izraelce i Palestince.

"Međutim, Hamas ne predstavlja te težnje i palestinskom narodu ne nudi ništa, osim više terorizma i krvoprolića", navodi se u saopštenju.

Takođe su naveli da ce ostati jedinstveni i koordinisani kako bi osigurali da se Izrael može braniti.