Dačić: Ne može teritorijalni integritet Ukrajine ili bilo koje zemlje da bude važniji od teritorijalnog integriteta Srbije

Ivica Dačić u Skoplju
Izvor: Kosovo Online

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izavio je večeras u Skoplju, nakon učešća na plenarnoj sednici ministarskog saveta Oebsa, da Kosovo nikada neće postati članica te organizacije, jer se Srbija sa tim nikada neće saglasiti, ističući da ne može teritorijalni integritet Ukrajine, niti bilo koje druge zemlje, da bude važniji od teritorijalnog integriteta Srbije.

S obzirom da je ministar spoljnih poslova Albanije na sednici spomenuo da Kosovo treba da postane član Oebsa, Dačić je u izjavi novinarima podsetio da se u toj organizaciji odlučuje konsenzusom, te da Kosovo nikada neće moći da postane njen član, jer se Srbija sa tim neće saglasiti.

"Imajući u vidu da je mnogo puta danas pomenuto pitanje teritorijalnog integriteta, ne možemo da se pravimo da je važniji teritorijalni integritet Ukrajine ili bilo koje druge zemlje, nego teritorijalni integritet Srbije. Licemerno je da bilo ko govori o potrebi da se zaštiti princip teritorijalnog integriteta, a onda otvoreno predlaže narušavanje teritorijalnog integriteta Srbije“, poručio je Dačić.

On je dodao da je ambasador Srbije pri Oebsu Žarko Obradović u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima prijateljskih zemalja, koje upoznaje sa situacijom na Kosovu.

U tom smislu, podsetio je da je Misija Oebsa organizovala izbore na Kosovu, posle potpisivanja Briselskog sporazuma, a sada, kaže, Aljbn Kurti neće ni da ih zove na izbore na Kosovu, dok ne dozvoljava Srbima da glasaju na parlamentarnim izborima.

"Eto, dokle se stiglo u nepoštovanju dogovora iz Brisela", primetio je Dačić.

On je ukazao i da su problemi koji postoje gotovo zaokočili rad Oebsa, kao posledica svega što se dešava u međunarodnim odnosima, odnosno rata u Ukrajini, međusobnih blokada...

"Jedini put kad je u Oebsu doneta odluka bez konsenzusa bilo je slučaj Jugoslavije, tada je bio uvden princip ’konsenzus minus jedan’. Tada i nikada više. Sada, gotovo da su sve odluke bile paralisane i zato je ideja zapadnih diplomata i zemalja bila da omoguće da Lavrov dođe na skup, jer očigledno da bez Rusije ne mogu da se donose određene odluke“, ukazao je Dačić.

Jedina odluka koja je doneta je da naredne godine Oebsu predsedava Malta, ali već tri ili četiri godine nema nijedne političke odluke, deklaracije, rezolucije, jer nema saglasnosti.

"Sada čak ne može da se donese ni odluka o budžetu, ni o mandatima četvorke - generalnog sekretara, direktora Odhira, povernik za slobodu medija i komesara za manjine. Opšta je paraliza organizacije, a mi smo se založili da se nađe zajednički jezik jer je Oebs i osnovan da bude platforma  za prevazilaženje,  sprečavanje, prevenciju konflikata i rano uzbunjivanje da do njih i ne dođe“, dodao je Dačić.

Nažalost, konstatovao je da je da je vreme donelo drugačiju političku scenu na međunarodnom planu, te su se i danas čule različit ocene i osude, ali bez dogovora.

"A, važno je da na ovom kontinentu vlada neki dogovor. Ne mora ljubav, ali treba da postoji dogovor, posebno kada je bezbednost u pitanju. Ako se želi mir, potrebno je da svi učestvuju i sede za jednim stolom, da nalaze rešenja i da se dijalog dovede do nekog dogovora, koji bi omogućio prekid rata. Mi čemo se truditi da pomognemo u tome maksimalno, ali siguran sam da to zavisi od velikih sila“, rekao je Dačić.

Na pitanje da li i konfuzija u Oebsu govori da je to ipak „početak kraja“ rata u Ukrajini, Dačić je odgovorio da je to moguće, ali da ipak ne veruje da je tako nešto realno, jer teško da bi suprotstavljene strane mogle da se saglase oko toga šta bi bio kraj rata.

"U sadašnjoj situaciji jedino što je realno je da dođe do privremenog prekida vatre, a za to je ipak potrebna saglasnost svih strana. Ali, nadam se da bi možda moglo da znači da je ovo početak drugačijeg gledanja na krizu“, rekao je Dačić podsetivši da prošle godine u Poljskoj domaćini nisu ni zvali Rusije, dok su ove od domaćina to tražili neki ministri iz zapadne Evrope.

Na konstataciju da se Entoni Blinken i Sergej Lavrov nisu sreli, ali da bi to možda mogla da bude poruka početka dijaloga, Dačić je rekao da bi oni trebalo češće da se sreću, jer je to način za prevazilaženje problema.

"Da su se češće sretali, sigrno ne bi došlo do ratova", primetio je Dačić.

Video sam se sa Lavrovim, ali nismo imali bilateralni sastanak

Dačić je rekao i da se tokom boravka u Skoplju video sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim, ali da nije bilo bilateralnog susreta.

"Nismo imali bilateralni sastanak. Ja sam ovde kratko, ne mogu se duže zadržavati. Videli smo se, ali nismo imali bilateralni susret“, rekao je Dačić odgovarajući na pitanje novinara da li se sastao sa Lavrovim.

O odlaganju preregistracije: Priština će uvek činiti sve da izvrda dogovor

Na pitanje o situaciji na Kosovu, te odluci Prištine da produži preregistraciju vozila, Dačić je rekao da nema detalje o tome, ali da je sigiran da će vlada u Prištini učiniti sve što može da izvrda svaki mogući dogovor i nametne svoju priču koja će dovesti do nose eskalacije.

"To je upozorenje za međunarodnu zajednicu", rekao je Dačić.

Ministri spoljnih poslova Jugoistočne Evrope potpisali izjavu o borbi protiv korupcije

Ministri spoljnih poslova Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Albanije danas su u Skoplju, potpisali Zajedničku izjavu na temu borbe protiv korupcije.

Paraf na dokument stavili su šefovi diplomatija Ivica Dačić, Filip Ivanović, Bujar Osmani, Elmedin Konaković i Iglji Hasani, koji su u Zajedničkoj izjavi kao ključne tačke naveli promociju digitalnih alatki za rano otkrivanje kriminala, prevenciju korupcije i povećanje transparentnosti, efikasno korišćenje alatki za povraćaj sredstava i povećanje kapaciteta za smanjenje rizika povezanih sa digitalnom imovinom, poput kripto valuta, u kontekstu pranja novca.

U izjavi novinarima, Dačić je rekao da je to više kao "štiklirana" obaveza u međunarodnoj zajednici, ali da je veliko pitanje šta će to promeniti, iako će Srbija dati svoj maksimalni doprinos.

"To bi trebalo da potpišu prvo oni koji su leglo kourpcije, velike zemlje koje su korupciju prenele i legalizovale, pa je legalno kad kod njih neko lobira, a ovde je to lopovluk i korupcija... Voleo bih da mi budemo primer borbe protiv korupcije, i možemo da uradimo mnogo, samo da ne ispadne da je veća korupcija na Balkanu, nego tamo gde je nastala“, rekao je Dačić i dodao da ima tri ili četiri zemlje iz regiona koje su pre trebale da potpišu ovaj dokument.