Blinken napustio Skoplje pre dolaska Lavrova, susret izbegli i Borelj i Kameron

Lavrov
Izvor: Tanjug

Uoči Samita Oebsa neformalnoj večeri u Skoplju prisustvolali su državni sekretar SAD Entoni Blinken i šefovi diplomatija EU i Ujedinjenog Kraljevstva Žozep Borelj i Dejvid Kameron, nakon čega su sva trojica požurili da napuste Severnu Makedoniju pre nego što u tu zemlju sleti avion sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovim, prenosi RTS.

Avion ruskog šefa diplomatije Sergeja lavrova sleteo je u Skoplje. Iako je Bugarska otvorila vazdušni prostor za prelet aviona, Lavrov je izbegao Bugarsku i u Severnu Makedoniju ušao preko Grčke.

Prethodno je državni sekretar SAD Entoni Blinken doputovao u Skoplje na neformalnu večeru uoči dvodnevnog Samita Oebsa koji se održava u Skoplju. Blinken je, međutim, Skoplje napustio odmah posle večere kako bi izbegao da u isto vreme bude u istoj zemlji sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i ministar spoljnih poslova Ujedinjenog kraljevstva velike Britanije i Severne Irske Dejvid Kameron takođe su izbegli da se susretnu sa Lavrovom.

"Prisustvovaću zvaničnoj večeri, ali ću morati da se vratim brzo zbog drugih sastanaka u Briselu",  rekao je Borelj.

Borelj razume nezadovoljstvo brojnih zemalja zbog dolaska Lavrova ali smatra da će šef ruske diplomatije dobiti jasnu poruku.

"Lavrov treba da čuje od svih zašto osuđujemo Rusiju i zašto je izolujemo. Ovo je dobra prilika da direktno od učesnika skupa čuje zašto je Rusija osuđena i izolovana, a onda može da se vrati i kaže gospodaru Kremlja da EU i Oebs ostaju ujedinjeni protiv agresivnog ponašanja Rusije", rekao je Borelj u Skoplju.

Zbog dolaska šefa ruske diplomatije, učešće je već otkazao ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba. Baltičke zemlje i Poljska, u znak protesta zbog prisustva Lavrova u Skoplju, nisu poslale svoje ministre spoljnih poslova, već delegacije.