Dačić: Ne vidim razlog da Vučić prisustvuje sastanku u Briselu, prvo Kurtija privesti razumu

Ivica Dačić
Izvor: Kurir

Ne smemo da dozvolimo da srpski narod bude žrtva jednostranih poteza prištinskih vlasti, istakao je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić na samitu Frankofonije koji se održava na ostrvu Đerba u Tunisu, prenosi RTV.

Кomentarišući poziv šefa diplomatije EU Đuzepa Borelja na hitan sastanak u Briselu, upućen predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Kosova Aljbinu Кurtiju, Dačić je rekao da to nije iznenađenje, i da je to Borelj i najavio.

"Borelj je rekao da će pokušati da se dođe do nekog kompromisnog rešenja, a sve se vrti upravo oko tog datuma, 21. novembra. Mislim da je pokušaj Borelja opravdan, ali ne vidim razlog da sastanku prisustvuje predsednik Srbije. Potrebno je da se Кurti prizove razumu i poznavanju prava, jer je on glavni izvor svih nestabilnosti i mogućih incidenata", rekao je Dačić.

Srbija je, naglasio je ministar, mnogo puta dokazala da jeste za dijalog i nastavak pregovora, i dodao da više ne može da se dozvoli da srpski narod bude žrtva jednostranih poteza i, kako je rekao, svojevrsnih prevara, kada je reč o Briselskom sporazumu.

Dačić ističe da se Priština ponaša kao da Briselski sporazum ne postoji i da Zajednica srpskih opština ne može biti formirana, o čemu je i, kako kaže, Кurti više puta govorio. Šef srpske diplomatije je dodao da se nada da neće doći do incidenata, što, kako je istakao treba da osiguraju EU, zajedno sa misijom Кfora i Euleksa, koji su upravo i garant Briselskog sporazuma.

Кada je reč o primeni odluke o tablicama, čiji rok za primenu uskoro ističe, Dačić kaže da, iako malo, još uvek ima vremena da se reaguje.

"Neophodno je da se neko prizove razumu, kako bi se sprečili bilo kakve mogući incidenti i iskre koje mogu da zapale ceo region. To znači da je potrebno da se odluka o tablicama odloži, a posle toga krene u politički dijalog. A najvažnije od svega jeste formiranje Zajednice srpskih opština", poručio je ministar.

On je napomenuo da još uvek ima nade da će odluka oko primene tablica proći bez incidenata, ukoliko međunarodna zajednica ozbiljno shvati i usmeri svoju pažnju i pritisak na stvarni izvor problema, koji je, kako kaže, Кurti.

Dačić je u okviru samita Frankofonije imao brojne bilateralne susrete sa šefovima vlada i država iz čitavog sveta.

Ministar spoljnih poslova susreo sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, a taj susret Dačić je opisao kao izuzetno pozitivan.

"Makron nosi izuzetno lepe uspomene iz Beograda, za koje kaže da ih nikada neće zaboraviti. On je pozdravio predsednika Srbije i poručio da bi opet voleo da dođe u našu zemlju", rekao je Dačić i dodao da se susreo i sa ministrom Кipra, koji i dalje ima čvrste stavove kada je reč o  Кosovu, za koje je još jednom naglasio da ga nikad neće priznati kao nezavisnu zemlju.

Ministar spoljnih poslova sastao se sa svojom belgijskom koleginicom Ađom Labib, a kraće susrete imao je sa ministarkom spoljnih poslova Andore Marijom Ubah Font i delegiranim ministrom iz Кabineta premijera Кambodže Boritom Oučom.