Dačić potvrdio, Nauru povukla priznanje Kosova

Dacic
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije/google.maps

Ivica Dačić, ministar inostranih poslova Srbije, potvrdio je za Sputnjik da je Republika Nauru povukla priznanje Kosova. To je, kako je rekao Dačić, 17. zemlja koja je povukla priznanje Kosova

Od ukupno 193 suverene države koje su članice Ujedinjenih nacija, sada su na spisku onih koje su priznale nezavisno Kosovo 93 države, dok je 95 zemalja protiv nezavisnosti, dok je pet uzdržanih.

„Prošle nedelje sam rekao da je stanje kada je reč o zemljama koje su priznale ili nisu priznale Kosovo bilo 94 prema 94, plus 5 zemalja za koje se ne može tačno reći kakav je status, ali uglavnom je reč o zemljama koje mi računamo da nisu priznale, a Kosovo ih računa da su ih priznali.

Znači, ako sada imamo u vidu ovu notu Naurua, trenutno stanje je da 95 zemalja ne priznaje Kosovo, 93 zemlje priznaju Kosovo i pet zemalja je, da tako kažemo, u statusu uzdržanih“, rekao je Dačić, navedeno je u saopštenju.

U proteklih 10 dana ovo je druga država koja je povukla priznanje Kosova. Naime, 11. novembra je objavljeno da je to učinila Gana.

Republika Nauru je sa najmanja nezavisna republika na svetu sa površinom od 21,3 kilometara kvadranih, ali su oni pod uticajem Australije među prvima priznali Kosovo, već u aprilu 2008.

Na ostrvu Nauru tradicionalno živi 12 plemena, što je simbolično predstavljeno zvezdom sa 12 krakova na zastavi.

Ostrvo je otkrio britanski pomorac, kapetan Džon Fern, 1798. i nazvao ga je Prijatno ostrvo. Nemci su postali kolonijalni vladari ostrva krajem 19. veka.

Kasnije su ostrvima zajednički administrirali Australija, Novi Zeland i Ujedinjeno Kraljevstvo. Nauru je stekao nezavisnost 1968. 

Pre Nauru, 12. novembra ove godine je Gana bila 16. zemlja koja je povukla priznanje Kosova od januara 2012.

Prethodno su priznanje povukli Komonvelt Dominika, Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja, Lesoto, Grenada, Unija Komora, Solomonska ostrva, Madagaskar, Palau i Centralnoafrička republika.