Dačić: Prištini smeta spomenik na Gazimestanu, jer svedoči o srpskom prisustvu na Kosovu

Ivica Dačić
Izvor: Print Screen/RTS

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Prištini smeta srpsko prisustvo na Kosovu i srpsko obeležavanje današnjeg praznika, Vidovdana, prenosi RTV.

"Njima smeta spomenik na Gazimestanu, jer govori o srpskom prisustvu, vi nemate albanski spomenik iz tog vremena, oni tada nisu bili prisutni, to je bila, srpsko-turska bitka", ocenio je Dačić.

Naveo je da je Vidovdan slojevit i simboličan dan u srpskoj istoriji, kao i da se ne može vezati za jedan događaj.

"Ne govorim samo o bici na Kosovu, koja je istorijski, mitski i genetski ušla u DNK srpskoga naroda i srpske istorije, imamo mnoge druge događaje, čak i svi srpski neprijatelji su hteli sa nama da se obračunavaju na Vidovdan. Sarajevskom atentatu je prethodila odluka da se baš na Vidovdan održe vojni manevri Austrougarske u Sarajevu", objasnio je Dačić.

Istakao je i da moramo sada da vidimo na koji način da sačuvamo nacionalno biće, državne strukture, državno jedinstvo.

"Veoma je bitno da postoji saglasnost između Srba u Srbiji, Srba koji žive u Republici Srpskoj, u Crnoj Gori", ocenio je Dačić

Dodao je i da je to što je Slobodan Milošević na Vidovdan izručen sudu u Hagu, najveća tragedija našega naroda.

"O Miloševiću neko može da vodi rasprave i o njegovoj istorijskoj ulozi, svako će imati neki svoj politički pristup. Mislim da je za jednu državu tragično da svog bivšeg predsednika izručuje jednom međunarodnom sudu i to na praznik kao što je Vidovdan", rekao je Dačić.

Govoreći o formiranju Narodnog pokreta za državu, Dačić je kazao da postoji spremnost SPS-a da se razgovara o pristupu tom pokretu.  

"Naša spremnost postoji da se o tome razgovara, tu postoji mnogo stvari o kojima je predsednik govorio. Jedno je pitanje političke orijentacije, šta hoćemo, a drugo je i organizaciono pitanje, da li je to neka koalicija za izlazak na izbore", rekao je Dačić.