Dodik: Samostalnost Republike Srpske kao odgovor na rezoluciju o Srebrenici

Milorad Dodik
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će RS, kao odgovor na rezoluciju o Srebrenici, pokrenuti postupak samostalnosti, prenela je RTRS.

"Ponosan sam na odlučnost da sprovedemo ove mere, po pitanju samostalnosti", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci, posle sastanka stranaka vladajuće koalicije u RS.

On je naveo da je "elita bosanskih muslimana" rezolucijom o Srebrenici sebi dala "ozbiljan autogol".

"Elita bosanskih muslimana je razvalila kompletnu strukturu i delovanje međunarodnog sektora u BiH. Genocid u Srebrenici se nije desio - da jeste, ne bi bilo potrebe da se stalno nameće ta tema. Sudovi jesu presudili, ali te osude se odnose na pojedince, ne na narod", naveo je Dodik.

Ističe da je na prostoru Srebrenice od 1992. do 1995. godine poginulo 4.100 muslimana, a nigde se ne pominje između 2.500 i 3.500 Srba koji su tamo ubijeni.

"Genocid je izmišljotina koja će nas rastaviti. Pokušavaju da nas primoraju da ostanemo, pored činjenice da nas blate. Od Srebrenice žele da naprave sinonim za genocid, a i dalje se ne zna koliko zapravo ima poginulih", rekao je Dodik.

Istakao je da je Republika Srpska stabilna i sposobna da se zaštiti od svih napada.

"Nikakvi razgovori o prihvatanju tzv. rezolucije o Srebrenici neće postojati. Mirna podela je jedino rešenje za sve narode u BiH. CIK BiH je uzurpirao nadležnosti koje pripadaju Republici. Izborni zakon Srpske je u skladu sa Ustavom", naveo je Dodik.

Istakao je da će Republika Srpska poštovati Ustav BiH sve dok on ne bude primenjivan protiv Srpske.

"Sve što činimo radićemo političkim sredstvima, ako je neko izazvan u ovoj situaciji, mi smo", rekao je Dodik.

On je naveo da se, kada je reč o rezoluciji o Srebrenici, radi o etiketi koju žele da stave na nerođenu decu i na jedan narod.

Dodik smatra da to nije pozivanje na suživot, već poziv na hitan razlaz i da je zakucan zarđali ekser u sanduk koji se zove BiH.

Istakao je da je srpski narod naučio da nema života bez slobode, za koju se sada bore, kao i za budućnost Srpske.