Dačić sa Lakroom i Zijade: Za napredak pregovora Beograda i Prištine neophodno osnivanje ZSO

Dačić sa Lakroom i Zijade
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas u Beogradu sa podsekretarom UN za mirovne operacije Žan-Pjerom Lakroom i specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom UNMIK Karolin Zijade o napretku dijaloga između Beograda i Prištine i naglasio da je za to neophodna implementacija preuzetih obaveza, pre svega osnivanje Zajednice srpskih opština.

Kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova, na sastanku je razgovarano i o doprinosu Srbije svetskom miru kroz učešće u mirovnim operacijama i unapređenju saradnje sa UN.

Takođe, bilo je reči o važnosti nastavka angažmana Misije UNMIK po svim pitanjima od značaja za dosledno sprovođenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, kao i o aktuelnoj bezbednosnoj i političkoj situaciji na Kosovu i Metohiji, posebno u kontekstu poslednjih incidenata koji, kako je naglašeno u saopštenju, dodatno povećavaju napetosti.

Tema razgovora bila je i perspektiva dijaloga Beograda i Prištine.

"Šef srpske diplomatije Ivica Dačić istakao da je Srbija posvećena dijalogu kao jedinom načinu za rešavanje aktuelnih problema, ali da je suština u poštovanju dogovorenog. U tom kontekstu, naglasio je da je neophodna implementacija preuzetih obaveza, pre svega osnivanje Zajednice srpskih opština, iako je od potpisivanja Briselskog sporazuma prošlo 10 godina", navodi se u saopštenju.

Dačić je potvrdio spremnost Srbije da i dalje bude značajan učesnik u mirovnim operacijama UN, dajući tako svoj doprinos izgradnji mira i bezbednosti u svetu.

Lakroa je pohvalio učešće predstavnika Srbije u misijama pod mandatom UN i, pre svega, kvalitet i profesionalnost njihovog angažovanja.

Sagovornici su izrazili očekivanje da će dobra saradnja biti nastavljena i ubuduće.