Zijade: Neophodno je smanjiti nivo nepoverenja i zapaljivu retoriku

Karolin Zijade
Izvor: Unmik

Šefica Unmika Karolin Zijade pozvala je, na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu, strane uključene u pregovore da podignu nivo poverenja i dodala da se moraju preduzeti koraci kako bi se obezbedilo da policija i pravosuđe budu potpuno izolovani od političkog uticaja.

"Neophodno je smanjiti nivo nepoverenja i zapaljivu retoriku", rekla je predstavnica generalnog sekretara UN na Kosovu, na sednici SB UN na kojoj se raspravlja o stanju na Kosovu.

Zijade je najavila da bi korak napred moglo predstavljati potpisivanje zajedničke Deklaracije o nestalim osobama.

„Ovo bi pružilo porodicama sa obe strane šansu za odgovore u vezi sa njihovim najmilijima", navela je ona.

Pozvala je i da se „dobro razmotri Nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom".

Ova sednica pada na godišnjicu nekoliko značajnih događaja, uključujući samit u Solunu, koji je pre tačno 20 godina zacrtano evropsku budućnost Zapadnog Balkana, i deset godina nakon prvog sporazuma u Briselu.

"Akcije i reakcije odvukli su Prištinu i Beograd dalje od zacrtanog puta. To je stvar koju lideri moraju da promene", rekla je Zijade.

Upozorila je na frustraciju među građanima, nastalu zbog nesigurne budućnosti i navela da će UN stati na stranu onih koji žele svetliju i održivu budućnost.

„Kontinuirano fokusiranje pažnje na principe i deklaracije koje su zajednički potvrđene 27. februara u Briselu, a dalje razrađene 18. marta u Ohridu, trebalo bi da bude praćeno hrabrim vođstvom" istakla je Zijade.

Takođe je ohrabrila lidere da jasno i kontinuirano komuniciraju sa građanima o pitanjima koja utiču na život, uključujući nepristrasnost pravosudnih institucija i zaštitu ljudskih prava.

Istakla je da je jasna i kontinuirana komunikacija sa javnošću potrebna u vezi sa pitanjima koje utiču na njihove živote i ljudska prava.

"To su pitanja kao što je eksproprijacija imovine, kao i mogućnost da se računa na nepristrasne pravosudne institucije. Potrebno je smanjiti nepoverenje i neizvesnost koju osećaju obični stanovnici sa obe strane reke Ibar. Optužujuću retoriku treba izbegavati, a strahove zameniti konkretnim razlozima za poverenje i optimizam", navela je Zijade.

Šefica Unmik je pomenula i "mirno sprovođenje vanrednih izbora 23. aprila" na severu Kosova. Istovremeno, rekla je da se treba pozabaviti pitanjima predstavljanja i pozvala izabrane lidere i institucije da ispune interese stanovništva.