Dačić sa ministrom Gabona i kraljem Esvatinija: Zahvalnost na podršci teritorijalnom integritetu Srbije

Dačić sa šefom diplomatije Gabona
Izvor: Instagram, Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se u Antaliji sa šefom diplomatije Gabona Reži Onanga Ndiajem kome je zahvalio na podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije. I razgovoru sa kraljem Esvatinija Msvatijem III, Dačić je izrazio zahvalnost na principijalnoj poziciji te zemlje o nepriznavanju Кosova.

U srdačnom razgovoru Dačića i kralja Esvatinija, konstatovano je da su odnosi dve zemlje prijateljski i potvrđena je spremnost za njihovo dalje jačanje, posebno u oblastima nauke i informacionih tehnologija.

Postignuta je saglasnost oko neophodnosti  unapređenja političkog dijaloga, kroz razmenu poseta na visokom i najvišem nivou.

"Izražena je zahvalnost kralju Msvatiju III na principijelnoj poziciji Кraljevine Esvatini o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Кosova", saopštilo je Minsitarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je izrazio zadovoljstvo što studenti iz Kraljevine Esvatini studiraju u Srbiji u okviru programa stipendiranja stranih studenata "Svet u Srbiji", kao i zbog uspešne saradnje dve zemlje na multilateralnom planu.

U razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Gabona, šef srpske diplomatije je poručio da je Srbija opredeljena za dalje unapređenje odnosa sa Gabonom.

"Na sastanku sa šefom diplomatije Gabona Reži Onanga Ndiajem istakao sam da ostajemo čvrsto opredeljeni za dalje unapređenje i produbljivanje sveukupne saradnje sa Gabonom, ponosni na tradicionalno prijateljstvo naših zemalja“, naveo je Dačić na Instagramu.

Prethodno, Dačić se na marginama Antalijskog diplomatskog foruma sastao i sa ministrom spoljnih poslova Moldavije.

"Imao sam priliku da sa moldavskim kolegom Mihaijem Popšojem razgovaram o brojnim pitanjima od značaja za dalje unapređenje bilateralnih odnosa i saradnje naše dve zemlje“, naveo je Dačić.