Dačić: Nećemo dopustiti članstvo Prištine u Savetu Evrope bez borbe

Ivica Dačić
Izvor: Euronews Srbija

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Beograd neće bez borbe dopustiti članstvo Prištine u Savetu Evrope, prenosi Pink.

Dačić je posle sastanka sa koleginicom sa Islanda Tordis Kolbrun R. Gilfadotir čija država treba da preuzme predsedavanje Savetom Evrope, za Tanjug naveo da je upozorio na kompleksnost pitanja članstva Prištine u Savetu Evrope.

"Pitanje članstva Prištine ruši sve principe kojih se držimo kada je pitanju teritorijalni integritet Ukrajine", rekao je Dačić, i napomenuo da bi se o takvom važnom pitanju prvi put odlučivalo preglasavanjem ili putem međusobnih optužbi, a ne konsenzusom.

Kada je u pitanju saradnja sa Islandom, Dačić je rekao da je potrebno više raditi na produbljivanju međusobnih odnosa.

"Oni imaju neke druge probleme. Ja bih bio srećan da je u našem regionu glavni problem ribolov što je za njih to bio glavni problem pa su odustali od članstva u EU", rekao je Dačić.

Takođe, on je naveo da se polako gubi smisao postojanja organizacije kakva je OEBS.

Kazao je da je spreman da aplaudira kada se na samitu bude govorilo da su Krim i Donjeck deo Ukrajine i ističe da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine.

"Ja ću reći da je Kosovo Srbija, ali nisam siguran da ću dobiti isti aplauz. To dovoljno govori o dvostrukim standardima", naglasio je Dačić.