Dačić sa Nurtleuom: Kazahstan poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije

Dačić sa ministrom spoljnih poslova Kazahstana
Izvor: Kosovo Online

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se danas sa zamenikom predsednika Vlade i ministrom spoljnih poslova Kazahstana Muratom Nurtleuom, kome je zahvalio na poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

Dačić je nakon sastanka na zajedničkoj konferenciji za medijie, istakao da Kazahstan dobro razume poziciju Srbije, kada je reč o državnim interesima.

"Kazahstan poštuje naš teritorijalni integritet i suverenitet i nije priznao jednostrano proglađenu nezavisnost Kosova. Imamo uveravanja da će tu politiku zadržati i u narednom periodu. Sa druge strane, Srbija je spremna da uvaži sve interese Kazahstana kada je reč o pitanjma koja su njima od značaja, i naravno da smo spremni da koordiniramo naše nastiše na međunarodnoj sceni", kazao je Dačić.

Tokom razgovora je istaknuto zadovoljstvo povodom prve bilateralne posete na nivou ministra inostranih poslova i izražena nada da će se ubuduće intenzivirati posete na najvišem nivou.

"Moram da kažem da, iako mi je to zvučalo neverovatno, ovo je prva bilateralna poseta minsitra spoljnih poslova Kazahstana Srbiji. Kažem neverovtano jer mi imamo toliko dobre odnose, da prosto nisam mogao da verujem da je taj podatak tačan. Istina, bio je tada ministar Idrizo na multilateralnom skupu kada je bio ministarski savet Oebsa kada je Srbija predsedavala, ali to je bila poseta multilatrelanom skupu, nije bila bilateralna poseta. Eto moj kolega će ući u istorji kao prvi kolega koji je došao u bilateralnu posetu", rekao je Dačić.

Povodom održavanja ministarskog saveta Oebsa u Skoplju Dačić, ističe da će to biti težak sastanak.

"Imajući u vidu težinu problema sa kojima se međunarodna zajednica suočava, a to znači pre svega rat u Ukrajini, sada i rat na Bliskom Istoku, nije lako funkcionisanje ove oragnizacije. Imajući u vidi da je konsenzus način odučivanja, da do sada nije bilo moguće postići bilo kakav dogovor o tim najvažnijim stavovima. Zato je ovaj sastanka značajan, učestvovaće ruski ministar spoljnih poslova, za razliku od prethodnog sastanka u Poljskoj gde on nije bio pozvan. Smatram da je to bila intencija zapadnih zemalja da se pozove ruski ministar da bi se probalo da se dođe do nekog kompromisa oko budžeta, oko načina funckionisanja cele organizacije. A da ne pričamo o tome koliko je ugrožena ta organizacija koja je napravljena da bude jedan forum, odnosno, platforma za preovladavanje sukoba, konflikata, i koja je napravljena u vreme Hladnog rata i poslednja dva bloka, i za prevenciju sukoba. Verovatno će biti težak sastank u Skoplju", kazao je Dačić.

Takođe, tokom sastanka ministara Srbije i Kazahstana izraženo je obostrano očekivanje da će ova poseta pružiti snažan podsticaj daljem razvoju sveukupne saradnje, posebno u oblasti privrede, imajući u vidu brojne, ali za sada nedovoljno iskorišćene potencijale, uključujući i mogućnost uspostavljanja direktnih letova na relaciji Beograd – Astana.

Obostrano su potvrđeni pozivi za realizaciju poseta na najvišem, predsedničkom nivou u predstojećem periodu. Razmenjena su i mišljenja i o glavnim aktuelnim globalnim i regionalnim temama.