Dačić sa Trokazom: Prioritet deeskalacija tenzija i formiranje ZSO

Dačić sa Trokazom
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa Reneom Trokazom, specijalnim izaslanikom za Balkan ministarke za Evropu i spoljne poslove Francuske o situaciji na Kosovu istakavši da prioritet treba da ude deesklacija tenzija i formiranje ZSO.

"Dačić je u razgovoru sa Trokazom naglasio značaj dobrih sveukupnih odnosa Srbije i Francuske i strateško partnerstvo koje postoji između dve zemlje. Osvrnuo se na regionalnu saradnju i istakao opredeljenost Srbije za dobrosusedsku saradnju i spremnost da se o svim pitanjima razgovara na otvoren i konstruktivan način. Šef srpske diplomatije je u pogledu situacije na severu Кosova i Metohije istakao da prioritet treba da bude deeskalacija tenzija, prvenstveno u cilju zaštite prava srpskog stanovništva, kao i neophodnost pune primene Briselskog sporazuma i formiranja ZSO", navedeno je u saopštenju Ministartsva spoljnih poslova. 

Kako su preneli specijalni izaslanik za Balkan Trokaz obavestio je ministra o karakteru svoje misije i naglasio da je, planirajući posetu regionu zapadnog Balkana, odabrao da prvo realizuje posetu Beogradu.

"Istakao je da je, kada je reč o severu Кosova i Metohije, prevashodni cilj stabilizacija prilika i normalizacija odnosa. Ponovio je dalju podršku Francuske procesu evropskih integracija Srbije i regiona", navodi se u saopštenju.