Dačić: Sednica Saveta bezbednosti zakazana, ali očigledno da neki ne žele da čuju našu stranu

Beograd_231128_intervju_Ivica Dačić 05
Izvor: Kosovo Online

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, povodom 25 godina od Nato bombardovanja SR Jugoslavije, na zahtev Rusije, zakazana za 15 sati po njujorškom vremenu, ali i da postoje najave nekih zapadnih zemalja da će tražiti proceduralno glasanje na početku sednice, što bi moglo onemogućiti njeno održavanje.

"Sednica je zakazana na zahtev Ruske Federeacije. Postoje najave da će neke zapadne zemlje tražiti proceduralno glasanje na početku, pre usvajanja dnevnog reda. Za sada je neizvesno da li će sednica biti održana", rekao je Dačić novinarima u Njujorku.

On je podsetio da postoji dogovor u UN da stalne članice Saveta bezbednosti jedne drugima ne osporavaju zahteve za održavanje sednice.

"Međutim, nije isključeno, kao što se desilo pre 22 godine, da se napravi presedan, koji nije po običaju rada. Mi smo tu. Ako neko želi da nas čuje govorićemo na sednici, a ako ne, to što sam hteo da kažem - svakako ću reći u zgradi UN. To je nešto od čega ne mogu da pobegnu", poručio je Dacić.

Najavio je da će reći da je ono što se pre 25 godina desilo kršenje međunarodnog prava, da je izvedena vojna intervencija jedne regionalne vojne organizacije protiv suverene države bez odluke UN.

"To je pravna situacija koja se ne može pravdati drugim razlozima", naglasio je Dačić.