Dačić: Sednica SB UN još jedna prilika da Vučić ukaže na probleme Srba na Kosovu

Ivica Dačić
Izvor: Kosovo Online

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je današnja sednica Saveta bezbednosti UN u Njujorku, koja je posvećena šestomesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika, još jedna prilika da predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakne sve temeljne principe za koje se zalaže Srbija, kao i da ukaže na sve probleme sa kojima se Srbi suočavaju na prostoru Kosova, prenosi RTV.

Dačić je naveo da je sednica prilika da Vučić istakne da je taj izveštaj koji se, kako je naveo, uvek sprema šablonski, nedovoljan i da ne prikazuje na pravi način sve nedaće sa kojima se srpski narod suočava.

"Takođe i prilika da istakne i to da u njemu nisu opisani svi problemi, niti je jasno odakle svi ti problemi proističu", rekao je Dačić.

Dačić je podsetio da na sednici neće prisustvovati premijer Kosova Aljbin Kurti, navodeći da je razlog taj što nije dobro prošao u ranijim "duelima" sa Vučićem.

"Zanimljivo je da Kurti neće biti na sednici, nego Osmani. On je pobegao od te sednice i megdana sa Vučićem. Uglavnom je on dolazio na ove sednice, ali očigledno je da nije baš najbolje prošao u svim tim duelima jer on to shvata kao neku vrstu duela", rekao je Dačić.

On je ukazao i da je sednica SB koja će danas biti održana u Njujorku redovna, ali da zapadne zemlje pokušavaju i uspevaju u tome da smanje broj tih sednica.

"Bilo je ranije održavanje četiri puta, znači bilo je na svaka tri meseca, pa se smanjilo na tri, pa sada na dva. I to je teškom mukom smo zadržali da uopšte bude dva puta. I sad imate nelogičnu situaciju, to je da u BiH raspravlja se dva puta godišnje, a njima smeta što se dva puta godišnje raspravlja o Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić.

Na pitanje da li očekuje da će neko na današnjoj sednici reagovati na referendum koji se održao na severu Kosova i na bojkot Srba, Dačić je naveo da to pitanje formalno ne ulazi u izveštaj, ali da će to sigurno biti tema.

Dodao je i da je referendum na severu Kosova propao.

"Znate kakav je to sad spin, oni nas sad krive za taj referendum, što smo mi kao bojkotovali referendum- mislim na EU. Eto mi nismo konstruktivni, a ispada da Priština jeste. A oni su napravili celu tu situaciju. Bilu lažni izbori, izabrani lažni gradonačelnici. Onda oni rekli pokrenite inicijativu za smenu pa će oni da podnesu ostavke. Međutim oni ne podnesu te ostavke. Pa onda sada treba da se ide na referendum. To je čitav jedan spisak tih nekih naučno fantastičnih ideja koje stalno izazivaju problem", zaključio je Dačić.

Dačič je istakao i da je cilj jednostranih akata koje dolaze od Kurtija da se stalno izazivaju neki problemi i da se zakomplikuje život Srba koji žive na Kosovu, čime bi se ostvario dugoročni cilj - nastavak politike etničkog čišćenja.