Dačić: Srbija sarađuje u otkrivanju nestalih sa Kosova, Priština ne

Ivica Dačić
Izvor: Tanjug

Srbija aktivno sarađuje na istragama u otkrivanju nestalih osoba i potencijalnih grobnica na predlog Prištine, dok druga strana ne postupa tako, izjavio je predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić, prenosi Tanjug.

On je rekao da je Srbija tražila proveru pet lokacija, a da vlasti u Prištini "ne žele nijednu da provere".

Dačić je za radio Sputnjik istakao kako je došlo vreme za pravdu za srpske žrtve i da je dokaz za to formiranje novog suda u Hagu, pod pritiskom međunarodne zajednice, koji će suditi za zločine OVK prema Srbima, prenela je Socijalistička partija Srbije u saopštenju.

Dačić, koji je i predsednik SPS, kaže i da u Srbiji niko ne sprečava da se bilo šta otkrije i da se sankcionišu krivci, dodajući da su svedoci u slučajevima protiv vrha OVK uvek bili pod velikim pritiscima i da će ih sigurno biti i sad, ali da je situacija danas drugačija u odnosu na vreme ugašenog Haškog tribunala.

Komentarišući optužbe iz Prištine da je navodno počinio ratne zločine na Kosovu i pozive da bude saslušan pred sudom, Dačić je rekao da se devedesetih nije bavio državnim poslovima, već da je bio portparol SPS.

Dačić je rekao i da se iz nedelje u nedelju zaseda u Skupštini Srbije, te da će sledece nedelje biti održana sednica Skupštine posvećena ratifikaciji međunarodnih sporazuma i izmenama nekoliko zakona.