Dačić: Važno što je dijalog Beograda i Prištine nastavljen, partnerski odnosi sa NATO značajni za stabilnost regiona

Ivica Dačić
Izvor: Tanjug

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je, na 8. Beogradskoj NATO nedelji u organizaciji CEAS, da je veoma važno što je dijalog Beograda i Prištine nastavljen posle više od godinu i po dana, prenosi Tanjug.

Danas, odnosi Srbije i NATO predstavljaju delikatno pitanje opterećeno nasleđem iz prošlosti, rekao je Dačić i istakao da postoji odgovornost i obaveza da se zajednički ulože napori da region bude trajno stabilan.

Naglasio je da su partnerski odnosi sa NATO nerazdvojni deo ukupne spoljnopolitičke pozicije Srbije i nastojanja da region bude trajno stabilan.

Dodao je da se odnosi zasnivaju na partnerskoj saradnji u skladu sa politikom vojne neutralnosti, bez nastojanja za članstvom u Alijansi i drugim vojnim savezima, a primetio je i da saradnja nesumnjivo napreduje iz godine u godinu.

Dačić je istakao da se u mandatu ove vlade Srbija dodatno afirmisala na međunarodnoj sceni kao kredibilan i pouzdan partner i izvoznik bezbednosti u regionu i poručio da ona ne menja svoje spoljnopolitičke prioritete.

Ti prioriteti se, kaže, ogledaju u zaštiti suvereniteta i integriteta zemlje, članstvu u EU, unapređenju regionalne saradnje i negovanju prijateljskih i partnerskih odnosa sa svima.

"Nema sumnje da će i nova vlada bez obzira na njen konkretan sastav nastaviti da, u saradnji sa predsednikom Republike, sprovodi uspešno taj spoljnopolitički kurs koji je u prethodnom periodu značajno unapredio međunarodni položaj Srbije i podigao ugled zemlje", naveo je Dačić.

Taj kurs je, dodaje, vratio i određena pitanja od suštinskog nacionalnog interesa, prvenstvno pitanje KiM, u fokus pažnje.

"Članstvo u EU i ostvarivanje projektovanih reformi predstavlja strateški cilj Srbije i EU nikada ne može biti potpuna bez Srbije i regiona Zapadnog Balkana", rekao je Dačić i dodao da su evropske integracije zemalja regiona najbolja garancija za trajnu stabilnost i da Srbija podržava aspiracije suseda za članstvo.

Dačić je zahvalio CEAS-u na organizaciji skupa, navodeći da se taj događaj afirmisao kao prestižni forum za produbljenje razmenu mišljenja i ideja između relevantnih učesnika i šire javnosti.