Daka: Kosovo nema Zakon o referendumu, izbori na severu nisu stvar CIK-a

Valjdete Daka
Izvor: Ekonomia Online

Predsednica Centralne izborne komisije Kosova Valjdete Daka je rekla da iako je Kosovo u Briselu postiglo dogovor o raspisivanju izbora u četiri severne opštine i organizovanju referenduma na kome bi 20 odsto birača glasalo za smenu aktuelnih gradonačelnika, nema zakonske osnove za tako nešto, piše Ekonomija onlajn.

Daka kaže da za sprovođenje referenduma Vlada mora da donese novi Zakon.

„Mi kao država nemamo zakon o referendumu. CIK ne može ništa učiniti. Vlada treba da donese novi zakon, Ustavom je predviđeno ko može da da zakonodavnu inicijativu. Međutim, CIK ne može sam preduzeti ništa jer je institucija koja organizuje izbore, brine o njihovom nesmetanom odvijanju i to je to", kaže Daka.

Dodaje da CIK može samo uskladiti podzakonske akte sa osnovnim zakonom, a osnovni zakon nedostaje.

"Kako će sprovesti to što su dogovorili sa EU to je stvar Vlade, ne CIK-a", dodala je.

Premijer Aljbin Kurti se složio da su potrebni vanredni izbori na severu, ali ne tako što će tražiti ostavku sadašnjih gradonačelnika.

„Odluka o izborima mora biti zakonita, ali ja nemam zakonsko, institucionalno i ustavno pravo da tražim njihovu ostavku i ne mogu to učiniti čak ni sa političkog i etičkog stanovišta. Treba nam drugo rešenje za nove izbore, koje takođe mora biti legalno", rekao je Kurti.