De Riu: Evropski predlog je međufaza, zahtevamo osnivanje ZSO

Italija - Kosovo - ilustracija
Izvor: Gazeta Express

Ambasador Italije na Kosovu Antonelo De Riu izjavio je da Kosovo i Srbija moraju da dođu do međusobnog priznanja, dodajući da je evropski predlog međufaza, te istakao da se od premijera Aljbina Kurtija zahteva osnivanje Zajednice srpskih opština, preneo je Kljan Kosova.

De Riu je u emisiji “Rubikon” rekao da mora da postoji puna saglasnost oko evropskog predloga da bi on bio funkcionalan.

“Kosovo i Srbija nisu potpisali osnovni sporazum, pa možemo da govorimo o političkoj izjavi. Postoji posvećenost oba lidera da unaprede principe koji su utvrđeni u osnovnom sporazumu. Međutim, da bi osnovni sporazum funkcionisao, mora postojati saglasnost na taj dokument, koji definiše korake koji će omogućiti sprovođenje sporazuma. Dakle, obaveza je i jednog i drugog, a posebno za kosovskog premijera, da se nastavi sa stvaranjem Zajednice opština sa srpskom većinom“, rekao je De Riu.

On je naveo da je evropski predlog maksimum koji je mogao da se postigne između strana u dijalogu.

„Kao što se više puta isticalo, ovaj sporazum, u stvari, predstavlja pragmatičan dogovor, i uzima u obzir trenutno stanje. U sadašnjoj situaciji, to je, iskreno, bio maksimum koji se mogao postići, ali to je međufaza, jer je jasno da će i Srbija i Kosovo morati da dođu do trenutka, da bi nastavili ka evropskim integracijama, u kome će se uspostaviti međusobno priznanje“, rekao je De Riu.

Kako je naveo, "Srbija i Kosovo moraće pre ulaska u Evropsku uniju da postignu dogovor o međusobnom priznanju".

“Ovaj sporazum omogućava prepoznavanje državnih simbola, teritorijalnog integriteta i istovremeno ima ekonomske prednosti, jer će kroz ovaj sporazum biti moguće otključati niz barijera između Srbije i Kosova, koje predstavljaju prepreku za ekonomsku razvoj samog Kosova”, rekao je De Riu.

On je naveo da, kakvi god problemi da postoje između Beograda i Prištine, geografija je ono što određuje izbore.

"Da bi se razvile njihove ekonomije, povećao standard građana, potrebno je ukloniti političke prepreke koje danas onemogućavaju slobodnu trgovinu, kretanje bilo koje vrste kapitala. Zato se trudimo da postignemo ovaj sporazum, koji nije konačan, ali već omogućava velike i vidljive prednosti za ekonomski razvoj obe zemlje, a posebno Kosova”, rekao je on.

Naglasio je da zemlje koje nisu priznale Kosovo veoma pažljivo prate šta će uslediti iz pregovora, jer je jasno da bi, ako bi se mogao postići sporazum između Srbije i Kosova na evropskom nivou, po evropskom predlogu, to bilo od "velike pomoći" državama da promene svoj stav.

“Naravno, kao što je rečeno, čak ni specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak, ne može naterati države da promene stav, ali su te zemlje jasno stavile do znanja da će napredak u dijalogu doprineti promeni njihovog stava”, dodao je De Riu.