Delimično odbačena žalba odbijenih Tačijevih žrtava

Tači Hag
Izvor: Print Screen

Tročlano žalbeno veće suda za zločine OVK, sa sedištem u Hagu, odbacilo je četiri od pet osnova žalbe, koju je podneo zastupnik šest osoba, čije su prijave za status žrtve u postupku protiv Hašima Tačija i drugih, prvostepenom odlukom odbijene, prenosi Tanjug.

Istom odlukom veća odložena je odluka po petom žalbenom osnovu, koji je vraćen sudiji za prethodni postupak na dalje razmatranje, a tiče se obrazloženja odluke o odbijanju zahteva.

Veće je naložilo sudiji da što pre obrazloži svoju odluku i vrati je veću na odlučivanje.

Zahtevi ovih šest osoba su prvostepenom odlukom odbijeni, jer, prema mišljenju sudije Nikole Gijua, zločini koje oni vezuju za sebe "ne spadaju u vremenski, geografski i materijalni opseg optužnice" i stoga oni ne mogu da se smatraju žrtvama.

Pravni zastupnik šest odbijenih za status žrtve podneo je žalbu u njihovo ime 7. juna.

Status žrtava do sada je potvrđen za devet oštećenih.

Sudija Giju je 21. aprila dodelio status žrtve za devet osoba srpske i albanske nacionalnosti, koje će zastupati britanski advokat Sajmon Loz.

Inače, pravo da apliciraju za status žrtve imaju svi koji smatraju da su oštećeni postupcima pripadnika OVK.

Žrtve mogu da budu neposredne - nad kojima je zločin direktno počinjen ili posredne, jer im je ubijen, mučen ili otet neko od članova porodice.

Prema pravilima suda, da bi dobile status žrtava oštećene osobe moraju da za to dobiju potvrdu sudije za prethodni postupak ili sudskog veća, a na preporuku Kancelarije za zaštitu žrtava.

Tači, kao i Jakup Krasnići, Kadri Veselji i Redžep Seljimi terete se za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti počinjenih u 40 logora na Kosovu i severu Albanije, gde su ljudi neosnovano lišeni slobode, mučeni i ubijani.

Njima preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena su u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.