Deljiju Kodra: DPK neće biti deo vlade, Samoopredeljenje da uputi validan predlog za nepoverenje vladi

dpk
Izvor: gazetanewborn.co

Demokratska partija Kosova (DPK) neće se pridružiti vladi koju predvodi Avdulah Hoti, iako se u poslednje vreme o tome govori, potvrdila je poslanica te partije Bljerta Deljiu Kodra, piše Gazeta Ekspres.

"Nećemo se pridružiti vladajućoj koaliciji. Stalno smo na terenu i predsednik Veselji, omladinske i partijske strukture na svim nivoima sa građanima Kosova i posvećeni smo jačanju, jer je ova teška faza pandemije zahtevala povećanu pažnju građanima. Primamo njihove zahteve svakog dana da se sastanemo i moramo biti na terenu u njihovoj blizini da bismo ih predstavljali u Skupštini", rekla je Deljiu Kodra.

Ona je dodala da predlog koji je pokrenulo Samoopredeljenje za nepoverenje vladi nije bio ozbiljan, i istakla da će, kada bude obezbeđeno 40 potpisa, DPK delovati u skupštini.

"Kada bude osigurano 40 potpisa, DPK će biti tu da deluje čim ovaj zahtev bude validan, kako bi bio legalan u Skupštini", rekla je Deljiu Kodra u intervjuu za Ekonomia Onlajn.

Naglasila je da će sa važećim zakonima, ako predlog ne uspe, aktuelna vlada opstati još 3 meseca.

"Stoga, kada predlog nije potpun i ne nađe se na dnevnom redu u parlamentu, to je ideja koja, čini se, ne donosi ništa", dodala je Deljiu Kodra.

Sporazumom u ​​Beloj kući između Kosova i Srbije, prema njenim rečima, Kosovo je izgubilo slučaj za konačno sveobuhvatno priznanje, prenosi Ekonomija Onlajn.

"Cenimo ulogu Sjedinjenih Država u procesu stvaranja Kosova od države. Kosovska delegacija je izgubila priliku da obezbedi obavezno uzajamno priznanje i kao rezultat toga ćemo dugo vući da bismo imali nešto konkretno u tom pogledu“, rekla je Deljiu Kodra.

Ona smatra da je Kosovo ispunilo sve kriterijume u pogledu mape puta za liberalizaciju viznog režima i to je potvrđeno u Evropskom parlamentu.

Prema njenim rečima, mora se nastaviti sa jačanjem pravne osnove i institucija da bi postali deo Evropske unije.

"Čak i zvaničnici Evropske unije na svakom sastanku kažu da smo ispunili sve kriterijume. Očigledno je da naše zagovaranje mora da nastavi da jača pravnu osnovu i institucije da bi postalo deo EU", rekla je Deljiu Kodra.

Istakla je da je to pitanje ostalo na savetu ministara i državama koje su se kolebale zbog "unutrašnjih nevolja zbog kojih moraju da razjasne svoj stav i zato očekujemo proaktivnu ulogu vlade koja će osigurati da ovaj proces za koji smo izvršili zadatke da svoj epilog dobijemo, a građani da što pre dobiju vize".

Govoreći o pandemiji Deljiu Kodra je rekla da je upravljanje bilo slabo i sa mnogo kašnjenja. Osvrnula se i na početak školske godine.

"Čak i na početku nove školske godine, način na koji su institucije započele školsku godinu sa zakašnjenjima i uopšte nisu pripremljeni, videli smo neuspeh vlade koja nije uspela da stvori konkretan plan. Videli smo samo da je Hotijeva vlada iznela tri ideje o tome kako pristupiti obrazovanju, to nam pokazuje da uopšte ne postoji konkretna ideja o tome kako će učenici, nastavnici i obrazovni sistem funkcionisati nakon ove teške faze pandemije", rekla je Deljiu Kodra.