Deljiu-Kodra: DPK ostaje u opoziciji, poziv Samoopredeljenja za rušenje vlade je trik

Deljiu Kadra
Izvor: Indeksonline

Poslanica DPK Bljerta Deljiu-Kodra, rekla je da njena stranka nema plan "B" ako bude potvrđena optužnica Specijalnog suda za lidera ove stranke Kadrija Veseljija i da ne može da govori hipotetički, objavila je Koha.

"Želim da verujem da neće biti potvrde optužnica. Do sada nismo ništa razgovarali, jer je ovo samo hipotetička situacija, rekla je ona za KTV i dodala da će njihova partija i u narednom periodu biti u opoziciji.

Ona je rekla da ima mnogo zahteva poslanika, pitanja i hipoteze koji će biti podneti sutra i da je došlo do nesuglasica između samih koalicionih partnera koje su pogoršale političku situaciju.

Deljiu-Kodra je pojasnila zašto ne podržavaju zahtev koji je pokrenuo Pokret Samoopredeljenje i ocenila da za to “postoji trik”.

“Ono što je evidentno je da ne postoji mogućnost da PS obezbedi 40 potpisa da bi ovaj predlog imao legitimitet i došao u parlament. Bićemo tu da ispunimo svoju obavezu“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, ovaj zahtev Samoopredeljenja nije ozbiljan.

I dalje u opoziciji

"Od oktobarskih izbora, tačno smo rekli i prihvatili smo rezultat. Odlučili smo da budemo u opoziciji, radimo na unutrašnjoj strukturi i svakodnevno smo na terenu”, rekla je Deljiu-Kodra.

Poslanica Demokratske partije Kosova izjavila je da dokument sa obavezama postignutim u Vašingtonu između Kosova i Srbije utiče i na unutrašnje stvari Kosova.

Prema njenim rečima, o ekonomskim resursima kao i o temi Mini-Šengena ne treba raspravljati.

Promenu u diskursu političkih lidera u vezi sa mini-Šengenom nazvala je čudnom, rekavši da se isti pre samo malo vremena kategorički suprotstavio ovoj ideji.

Deljiu-Kodra je rekla da je važno da se ne izgubi zamah za uzajamno priznavanje Kosova i Srbije.

"Imamo predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je dobio podršku na poslednjim izborima u Srbiji i ne želimo da verujemo da će Kosovo godinama odlagati ovaj proces i neće dobiti priznanje. Građani zaslužuju da zaključimo ovo bolno i nimalo lako poglavlje za nas“, rekla je ona.

Konačni sporazum sa Srbijom neće uskoro

"Stalno smo tražili da se opozicija uključi u dijalog, ali smo neprekidno dobijali negativne odgovore“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, od konačnog sporazuma sa Srbijom neće prihvatiti ništa osim međusobnog priznanja i mesta u međunarodnim organizacijama.

Poslanik Demokratske partije Kosova Bljerta Deliu-Kodra stala je u odbranu predsednika Hašima Tačija, nakon što je zahtevao hitnu rezoluciju od kosovske skupštine da spreči premijera Avdulaha Hotija da pregovara o unutrašnjim poslovima Kosova u dijalog sa Srbijom, dan pre sastanka u Briselu.

Iako je rekla da njena stranka još uvek nema stav o zahtevu predsedništva, Deljiu-Kodra je dodala je da je Tači jedan od najinformisanijih ljudi o procesu dijaloga između Kosova i Srbije.

"Shvatili smo kroz izveštaje medija. Ono što danas želim da kažem je da ako je neko upoznat sa procesom i ima informacije, to je nesumnjivo predsednik Tači.

“Mi ćemo kao grupa imati svoj stav“, rekla je ona. Predsedništvo je otvaranje tema za prava zajednica i Zajednicu srpskih opština u dijalogu u Briselu nazvalo "velikom i opasnom greškom", dok je Hoti rekao da je bilo pokušaja iskrivljavanja informacija.

To, prema Deljiu-Kodri, ne stoji.

"Ne verujem da Hotijeve izjave stoje. Tači je bio nosilac ovog procesa i jedan je od najinformisanijih o dijalogu, ali čak i sa prethodnim iskustvom ima institucionalno pamćenje i pozadinu dijaloga i besmisleno je reći da mu nedostaju informacije o ovom procesu “, dodala je ona

Vlada neozbiljna u svom pristupu dijalogu

Poslanik PDK kritikovala je vladu Hotija zbog toga što nije ispunila obećanja da će početkom septembra otići u Vašington radi uzajamnog priznavanja sa Srbijom.

"Nakon sastanka u Vašingtonu, izrazili smo svoje stavove i najavili da podržavamo Sjedinjene Države kao posrednika. Naša zabrinutost bila je vezana za našu delegaciju, jer su se teme koje su dobile epilog vratile. Nekoliko puta se čulo da kaže da ide na zajedničko poznanstvo. Sutra ćemo ga pitati gde su ti stavovi. Znamo da je rekao da ide samo radi poznanstava. Na kraju smo dugog procesa i čekali smo da dobijemo epilog i dobijemo priznanje. Mislimo da je on izgubio zamah u vezi s ovim“, rekla je, nazivajući iznenađujućim kako je „Kosovo dozvolilo vraćanje nekih tema“.

Deljiu-Kodra je rekla da je Hotijeva vlada  neozbiljna u svom pristupu dijalogu.