Deljiu Kodra: Kosovo talac Kurtijeve politike, hitno potrebni novi izbori

Bljerta Deljiu-Kodra
Izvor: Reporteri

Poslanica Demokratske partije Kosova Bljerta Deljiu Kodra izjavila je da je Kosovo postalo "talac" korumpirane vlasti premijera Aljbina Kurtija, navodeći da politika aktuelne vlade šteti kako građanima, tako i evropskoj budućnosti i odnosima sa saveznicima Kosova, prenosi Koha ditore.

Deljiu Kodra je poručila da Demokratska partija Kosova iz tih razloga i traži raspuštanje Skupštine i nove vanredne parlamentarne izbore što je pre moguće.

Pozvala je pravosudne organe da se sa najvećom ozbiljnošću odnose prema "svim poslovima u koje su uključeni ova vlada i njeni zvaničnici".

"Vladu Kurtija karakterišu brojni korupcionaški skandali i afere", zaključila je ona.

Deljiu se osvrnula na hapšenje glavnog izvršnog direktora Regionalnog vodovoda u Đakovici Hasana Krasnićija i istakla da se on nalazi na Interpolovoj poternici, a da je član vladajuće stranke Pokreta Samoopredeljenje.

"U početku je njegov izbor za izvršnog direktora bio u suprotnosti sa Zakonom o javnim preduzećima, jer isti predviđa da su visoki funkcioneri javnih preduzeća nezavisni, odnosno da nemaju političke obaveze u poslednjih 36 meseci. Dok je sada osumnjičen i za druga krivična dela", ukazala je je ona.

Deljiu Kodra je podsetila i na neke od zvaničnika Samoopredeljenja koji su "zauzeli naslovne strane medija skandalima i aferama".

"Besnik Mujeci: poslanik Pokreta Samoopredeljenje u Prištini, uhapšen u Albaniji sa 11.300 tableta ekstazija, tržišne vrednosti oko 400.000 evra. Nagip Krasnići: Bivši šef Komiteta za energetiku u Pokretu Samoopredeljenje, sada izvršni direktor Kosovske energetske korporacije, uhapšen zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj, vršenje uticaja i sukob interesa. Potpisivanje sumnjivih ugovora vrednih milion evra. Ridvan Muharemi: Prijatelj i saradnik Samoopredeljenja, koji je umešan u skandal zloupotrebe državnih rezervi. Preko 600 hiljada evra je šteta za koju Specijalno tužilaštvo Kosova kaže da je pričinjena državnom budžetu", rekla je Deljiju Kodra.

Poslanica PDK je spomenula i ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berišaja i nazvala ga "kupolom svih ovih zloupotreba".

"Ambasador Berišaj je, kao što znate, umešan u veliki regionalni finansijski skandal, u trgovinu električnom energijom, za koju se sumnja da vredi milione evra, dok se sam ambasador Berišaj sumnjiči da je imao koristi od 600 hiljada evra", rekla je ona.

Ocenila je da ovi skandali "svedoče o trogodišnjoj vladi pokreta Samoopredeljenje, punoj afera i korupcijskih skandala, koji su u velikoj meri oštetili državni budžet Kosova i građana".

"U svetlu ovih dešavanja i ove vlade, koja je bila veoma depresivna, nekompetentna i, u suštini, korumpirana, naravno da međunarodni izveštaji o našoj zemlji ne mogu biti ni dobri ni pozitivni. U najnovijem izveštaju Fridom Hausa od 29. februara ocenjuje se da je Kosovo 'delimično slobodna' zemlja. Prema ovom kredibilnom američkom izveštaju, sa sedištem u Vašingtonu, kosovske institucije su i dalje slabe, a ogromna korupcija izazvala je duboko nepoverenje javnosti prema vladi", ukazala je Deljiu Kodra.

Uputila je optužbe na račun premijera Aljbina Kurtija i njegovu vladu i za narušavanje odnosa sa saveznicima.

"Već je prošlo osam meseci otkako je Kosovo zvanično pod sankcijama Evropske unije – gde se blokiraju stotine miliona evra investicija za našu zemlju", zaključila je ona.