Dendijas: Grčka želi da Srbija što pre postane član EU

Nikola Selaković i Nikos Dendijas
Izvor: Tanjug

Šef grčke diplomatije Nikos Dendijas izjavio je danas posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem da njegova zemlja snažno podržava Srbiju na putu evropskih integracija, navodeći da je za Grčku važno da Srbija što pre postane članica Evropske unije, prenosi Tanjug.

"To je njena prirodna pozicija”, rekao je Dendijas koji je čestitao Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću na izvanrednom procesu vakcinacije koji se obavlja.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Selakovićem kazao da je sa pažnjom saslušao šefa srpske diplomatije dok je govorio o Kosovu i dodao da mu je žao što sa novom Vladom u Prištini još nisu počeli razgovori. Ponovio je i da Grčka želi da pomogne u rešavanju tog pitanja.

Selaković je zahvalio Grčkoj na jasnoj, nedvosmislenoj i snažnoj podršci evropskom putu Srbije, ističući da je ta zemlja jedan od partnera koji Srbiju na evropskom putu najsnažnije podržava.

"Grčka je uvek bila uz Srbiju, ali i uz sve zemlje Zapadnog Balkana koje su na tom putu”, rekao je Selaković, koji je zahvalio i na snažnoj podršci srpskom teritorijalnom integritetu i suverenitetu kao i na podršci u traganju za održivim rešenjem za Kosovo.

Dendijas je podsetio da je nedavno bio u poseti BiH, za koju bi, kako je rekao, takođe želeo evropsku budućnost.

“Ne možemo da dozvolimo da BiH postane jedna crna rupa u Evropi”, rekao je grčki ministar.

On je skrenuo pažnju i na ponašanje Turske u širem regionu putem religijskih, ekonomskih i drugih sredstva, navodeći da veruje da su "ljudi mostovi saradnje za mir i bezbednost i za promociju ljudskih prava, a nikako za promociju bilo kakvog esktremizma, fanatizma i lošeg ponašanja".

Dodao je da je planirao posetu Ankari sledeće nedelje, ali, kako je rekao, samo ukoliko postoji klima za to i ako Turska odustane od "takvog ponašanja".

Selaković je na konferenciji napomenuo da su bilateralni odnosi Srbije i Grčke na izuzetno visokom nivou, navodeći da su dve zemlje među retkima koje su u vreme pandemije povećale trgovinsku razmenu.

Istakao je da se saradnja između Srbije i Grčke bazira na strateškom partnerstu.

Srbija je, prema Selakovićevim rečima, izrazila spremnost da se, kada epidemiološki uslovi to dozvole, održi sednica Visokog saveta za saradnju dve zemlje i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić poseti Krit, gde je u planu otvaranje počasnog konzulata Srbije. Taj poziv je, inače, već stigao od predsednika Vlade Grčke.

Sa šefom grčke diplomatije Selaković je, kaže, razgovarao o povezivanju i jačanju saobraćajnih veza, ukazujući da Srbija završava brzu prugu od Beograda do Novog Sada i da se nastavlja gradnja na severu zemlje ka Subotici, pa ka Budimpešti, a takođe je planirana i izgradnja brze pruge do Niša.

“Nakon toga Srbija je zaintresovana da gradi južni krak te pruge koji će preko Severne Makedonije ići ka Grčkoj, tačnije ka Solunu i luci Pirej. To su strateški važni projekti za čitav region”, naveo je ministar.

Selaković je sa grčkim kolegom razgovarao o tome da je Srbija nakon izgradnje Balkanskog i Turskog toka kao strateškog izvora snabdevanja gasom zaintresovana za diverzifikaciju, a bilo je, kaže, reči i o važnosti završetka izgradnje projekta interkonektora između Srbije i Bugarske, koji će omogućiti povezivanje tržišta Srbije sa grčkom lukom u Aleksandropolisu odakle će takođe moći da se snabdeva gasom.

Srpski ministar je pozdravio inicijativu o potrebi organizovanja trilateralnog sastanka između Grčke, Severne Makedonije i Srbije, na kojem bi se razgovaralo o projektima u oblasti saobraćaja, energetike i infrastrukture.

Ministar je informisao grčkog kolegu o inicijativi da se u čast 200. godišnjice početka grčkog ustanka i obnove grčke državnosti u novom veku jedna ulica u srpskoj prestonici nazove po Joanesu Kopadastrijasu. Dendijas je poručio da je sa radošću prihvatio tu ponudu, istakavši da je u Srbiju došao da bi produbio već izvanredne odnose, te izrazio zadovoljstvo zbog dogovora koji će građanima olakšati putovanje u obe zemlje.

Grčki šef diplomatije je još naveo da su ukupne grčke investicije u Srbiji između 2,5 i 3,5 miliona evra i da grčke firme zapošljavaju oko 25.000 ljudi, a plan je da se taj broj poveća na 100.000. Grčka, dodao je, želi da poveća i razmenu u oblasti energetike i odbrane.