Selaković: Istup Viole fon Kramon o Kosovu parada političkog neukusa

Nikola Selaković
Izvor: MSP

Član Predsedništva SNS Nikola Selaković oštro je kritikovao današnji istup Viole fon Kramon pred Evropskim parlamentom i poručio da je to bila parada pristrasnosti i političkog neukusa ne samo zbog izrečenog, već i zbog onog što nije izrekla, prenosi Tanjug.

"U njenoj vizuri samoproglašeno Kosovo je balkanska oaza evroentuzijazma i cvetajuća demokratija, a glavni problemi su zagađenje vazduha i nasilje nad ženama", naveo je Selaković.

Dodao je da je Fon Kramon u svom obraćanju evroparlamentarcima nije našla za shodno ni da pomene ugroženost srpskog naroda i baštine na Kosovu, iako smo svedoci gotovo svakodnevnih etnički motivisanih incidenata protiv našeg naroda.

"Nije se osvrnula ni na pretnje stvaranjem velike Albanije, dakle pretnje nasilnom promenom granica. Za nju je Aljbin Kurti, ne ratni huškač i pretnja za stabilnost regiona, već promoter demokratije", istakao je Selaković.

Ovakvu vrstu agresivnog i otvorenog antisrpskog stava, Selaković kaže nije čuo od kraja 90-ih godina prošlog veka.

Kao vrhunac njene pristrasnosti i odstupanja od političke i diplomatske pristojnosti naveo je činjenicu da je "međusobno priznanje" Srbije i samoproglašenog Kosova navela kao uslov za članstvo u EU, što do sada nismo mogli čuti kao zvaničan stav nijedne evropske institucije.

"Takođe, njeno lobiranje i pritisak na članice EU koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova da preinače svoj stav jeste direktno kršenje principa statusne neutralnost, koji je principijelna pozicija EU kao posrednika u dijalogu Beograda i Prištine", istakao je Selaković.

Kada je, ukazuje, reč o njenom odnosu prema Srbiji, koji je danas iznela pred EP kao "izvestilac iz senke", mogu samo da primetim da je reč o pukim frazama iz kojih probija njen lični animozitet i prema predsedniku Aleksandru Vučiću i prema Vladi Srbije.

"Ona je drvljem i kamenjem osula po Srbiji i njenim institucijama zbog izolovanih incidenata koje je i sam predsednik Srbije otvoreno i jasno kritikovao", naveo je Selaković.

Za razliku od nje, istakao je Selaković, Vladimir Bilčik bio je, iako na trenutke veoma kritičan, daleko odmereniji i može se reći i dobronameran kada je reč o situaciji u Srbiji i perspektivama našeg evropskog puta.

"Posle ovoga, mogu samo da izrazim nadu da će predominantan ton budućim odnosima i saradnji Srbije i EU davati, ne neodgovorni solo igrači i lobisti poput Viole fon Kramon, već ozbiljni i kredibilni evropski političari", poručio je Selaković.

 

Lii
25. Mart 2021.
Bravo von cramon