Dendijas: Zapadni Balkan da se poveže preko Transjadranskog gasovoda

Donika Gervala i Nikos Dendijas
Izvor: Reporteri

Šef grčke diplomatije Nikos Dendijas kaže da redovni kontakti u prošloj godini pokazuju želju grčke vlade da ojača odnose Atine i Prištine, prenosi Reporteri.

"U tom smislu, u maju smo nastavili podizanjem nivoa vaše kancelarije u Atini, koja je preimenovana u Kosovsku kancelariju od interesa u Atini", rekao je Dendijas na konferenciji za novinare sa kosovskom ministarkom spoljnih poslova i dijaspore Donikom Gervalom sa kojom se danas sastao u Atini.

Dendijas je rekao da je bilo zadovoljstvo primiti Gervalu u Atini, posle njegove posete Prištini u junu prošle godine. Dendijas je pomenuo i decembarski sastanak u Briselu tokom radnog doručka koji je organizovao Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Grčki šef diplomatije je takođe ukazao na to da je sa Gervalom razgovarao o energetskoj saradnji i naveo da je želja Grčke da se Zapadni Balkan poveže preko Transjadranskog gasovoda.

"Premijer Micotakis je jasno stavio do znanja da je delignifikacija neposredan prioritet za vladu i da se očekuje da će naš cilj biti završen 2028. godine. U ovom kontekstu, rado bismo razgovarali o našoj stručnoj pomoći u ulaganju u obnovljive izvore energije", rekao je Dendijas.