Deset zemalja spremno da povuče priznanje nezavisnosti Kosova

ilustracija
Izvor: Kosovo Online

Deset država spremno je da povuče svoje odluke o priznanju Kosova, ukoliko Priština krene u proces ponovnog priznanja, a reč je o vrlo čvrstim garancijama koje su ove zemlje dale Beogradu, piše "Politika".

List navodi da se pretpostavlja da je reč o zemljama iz Afrike i Azije, ali se njihov naziv ne pominje, pre svega zbog mogućeg pritiska kojem bi bile izložene od SAD.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost smatra da zemlje koje bi mogle da preispitaju svoje ranije donesene odluke, odnosno da povuku priznanje, jesu mnoge države sa afričkog kontinenta, ali i na Bliskom istoku.

Rajić ocenjuje da je Priština radila na sopstvenu štetu kada je rešila da otvori ambasadu u Jerusalimu, dok Beograd u "svojoj diplomatskoj borbi računa na Rusiju, ali i na Kinu, od koje se očekuje jači angažman i po pitanju Kosova i Metohije".

On je naveo da će Priština verovatno početkom septembra izdestvovati da bude ukinut moratorijum na diplomatsku aktivnost priznavanja, ali i povlačenja priznanja Kosova, ali to Prištini ne ide u prilog, jer nema većinu da uđe u neke međunarodne institucije.

Bivši ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Vladislav Jovanović kaže da se Kina počela pojavljivati u vezi sa pitanjima koje ne može da reši Amerika i koja ometa da se neki ciljevi sprovedu do kraja, kao što je pitanje Republike Srpske i očuvanja teritorijalne celovitosti Srbije.

On je ocenio da Rusija i Kina imaju potrebu da se zbliže, jer se osećaju ugrožene od SAD, te podsetio na pitanje Venecuele ili stavljanja veta na izbor novog visokog predstavnika u BiH.

Prema Jovanovićevim rečima, ako bi do kraja godine kineski predsednik Si Đinping posetio Srbiju to bi bila jasna demonstracija podrške i poslalo bi širu sliku, na koju bi Zapad morao da obrati pažnju.

Bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Živadin Jovanović rekao je da se pravi prijatelji i saveznici poštuju i da u svim međunarodnim forumima Rusija i Kina nastavljaju da pružaju najsnažniju moguću podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.

Ja
02. Avgust 2021.
I treba da se povuce tog ptiznanja kosova to je bilo previse dosta je bilo svega narod umire !
Oni
02. Avgust 2021.
Stop razgovor
Volkov
02. Avgust 2021.
A to je tek pocetak. Kosmet je okupiran i vratice se matici Srbiji kad tad. 👏
Mili
02. Avgust 2021.
Nece se vratiti nikad,a bogami ni tad
Горан
03. Avgust 2021.
Брже него неки издајници и схвате.
КОСМЕТ ЈЕ СРБИЈА. "Догодине у Пећи"