Uka: Ono što se dešava u pregovorima sa Srbijom je još jedno otpriznavanje Kosova

Uka
Izvor: Kosova.info

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje Fitim Uka izjavio je večeras da Kosovu ne treba normalizacija odnosa sa Srbijom, ukoliko se odrekne državnosti, prenosi Gazeta Ekspres.

Uka je u emisji "Frontal"  na prištinskoj televiziji T7  istakao da lično ne gaji nadu da će ova vlada doneti dobar sporazum sa Srbijom.

Poslanik Samoopredeljenja je takođe kritikao 100 dana rada vlade premijera Avdulaha Hotija.

Prema njegovim rečima, postoji veliki broj neuspeha ove vlade, a najozbiljniji su obaveze Hotija iz vašingtonskog sporazuma.

"Poređenje vlade Kurtija i Hotija najbolje pokazuje izveštaj Stejt departmenta. Ovih 100 dana aktuelne vlade pokazuje puno. Upravljanje pandemijom je tragično, imamo potpuni neuspeh u masovnom testiranju koje su obećali. Još jedan neuspeh je plan za ekonomski oporavak, jer u tom pogledu ne postoje mere", poručio je Uka.

Istakao je da je ova vlada manjinska vlada, jer nemaju ni 60 poslanika, a ne predstavljaju ni većinu naroda na Kosovu.

"Oni imaju negalnog premijera, jer je tokom prvih dana uklonio reciprocitet i preuzeo obaveze u nizu tačaka kojima je integritet Kosova narušen u vašingtonskom sporazumu. Ono što se dešava u tim razgovorima sa Srbijom je otpriznavanje Kosova", ocenio je Uka.

Govoreći o početku školske godine na Kosovu, izneo je kritike zbog odlaganja nastave za dve sedmice.

Prema njegovim rečima, Ministarstvu prosvete i nauke još uvek nije jasno šta rade.

"Odlaganje nastavnog procesa za dve sedmice je nesposobnost vlade. Mnogi scenariji za započinjanje nastave su nejasni, a to pokazuje neodgovornost ministarstva. Relativno smo blagi sa kritikama ove vlade, jer su rezultati na terenu mnogo lošiji. Kašnjenje od dve sedmice je izuzetno veliko, a kašnjenje za još jednu sedmicu sa ostalim časovima je ogromno", ocenio je Uka.