Devenport: Formiranje ZSO rezultat sporazuma iz 2013. godine

Majkl Devenport
Izvor: Kosovo Online

Šef misije OEBS-a na Kosovu Majkl Devenport izjavio je za RTK2 da je formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom rezultat prvog sporazuma iz 2013. godine.

Kako je naveo, Misija Oebsa je spremna da podržii primenu tog sporazuma, ako bude statuta koji će biti u skladu sa obavezama u okviru dijaloga i koji ispunjava sve potrebe.

"Važno je da vidimo napredak u primeni svih drugih sporazuma i da idemo ka sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu Beograda i Prištine", dodao je Devenport.

Prema njegovim rečima, na političkim liderima Kosova i Srbije je da nađu rešenje za deeskalaciju situacije, posebno nakon događaja u Banjskoj. 24. septembra.

"Oružani napad na kosovsku policiju u Banjskoj bio je ozbiljan incident. Važno je da se sada smiri situacija. Videli smo da je Kfor posle ovih incidenata povećao broj vojnika na severu. Verujem da je sada na političkim liderima da pronađu konkretan način da ozbiljno deeskaliraju celu situaciju, da se krene napred, a to se tiče primene svih dogovora u dijalogu Beograda i Prištine. Da se ​​izbegne bilo kakva nova tenzija“, rekao je Devenport.

Govoreći o situaciji na severu Kosova nakon što su Srbi napustili institucije, šef Oebsa ističe da sastav policije treba da odražava sastav stanovništva.

Upitan da prokomentariše neodržavanje srpskih izbora na Kosovu, odnosno prikupljanje glasova, što je bilo zaduženje Misije u prethodnim godinama, Devenport je rekao da je od Vlade Kosova dobio odgovor da ne postoje bezbednosni uslovi za održavanje tog procesa.

Ponavlja i da je jasan stav Misije Oebsa u vezi sa nesprovođenjem odluke Ustavnog suda o vraćanju zemljišta manastiru Dečani.

Zato ponovo poziva nadležne da sprovedu odluku suda iz 2016. godine.

"Ova odluka je doneta pre sedam godina i neprihvatljivo je da se ne sprovodi. Reč je o imanju manastira od 24 hektara. Pozivamo nadležne organe da ispune sve svoje obaveze za upis tog zemljišta u katastar. To je jasno pitanje, u pitanju je vladavina prava", zaključio je Devenport.