Devenport: Treba sprovesti odluku suda o manastirskoj zemlji u Dečanima 

Majkl Devenport
Izvor: OEBS

OEBS je spreman da pruži podršku za primenu sporazuma koji mogu da proizađu iz Briselskog dijaloga, poručio je šef ove misije na Kosovu Majkl Devenport, prenosi Koha.

Devenport je kao uspešne priče izdvojio sprovođenje sporazuma o pravosuđu u opštinama na severu, održavanje lokalnih izbora i integraciju policije.

"Ne znamo koji će se dogovori dalje postići, ali smo spremni ako se od nas zatraži podrška za implementaciju budućih sporazuma", rekao je on.

Devenport je rekao da bi kosovska i srpska strana trebalo da razgovaraju i dogovore se o prioritetnim pitanjima u dijalogu.

"Na stranama je da zajedno sa Evropskom unijom i SAD odluče gde bi ovaj proces trebalo da ide", kaže Devenport.

On je rekao i da postoje prepreke za sprovođenje zakona o nevećinskim zajednicama.

"Kosovo je postiglo napredak u zaštiti prava nevećinskih zajednica u odnosu na standarde i preporuke koje je postavio Savet Evrope", ocenio je, ali je dodao da postoje i prepreke u sprovođenju zakona.

Prema njegovim rečima, ponekad postoje problemi u primeni zakona u oblastima kao što su "pravo na upotrebu jezika nevećinskih zajednica i pristup odgovarajućem obrazovanju na jezicima zajednica".

Devenport je rekao da je temelj demokratske države poštovanje prava nevećinskih zajednica, prava žena i drugih ugroženih grupa, uključujući i djecu.

Kao važno, istakao je sprovođenje odluke Ustavnog suda o prenosu više od 20 hektara zemljišta manastiru Dečani. On je naveo da razume da je situacija oko manastira komplikovana i da treba uzeti u obzir i interese opštine, ali je dodao da odluke Ustavnog suda moraju biti sprovedene.

"Ako postoji odluka Ustavnog suda, važno je po našem mišljenju da se to pravilo primeni. Naravno, znamo situaciju oko manastira i Opštine koja je komplikovana. Takođe je važno da se uzmu u obzir interesi Opštine i lokalne zajednice. Ali, na kraju, odluke Ustavnog suda moraju biti sprovedene", rekao je Devenport.