Dijalog ostaje na dnevnom redu, novi pristup Kurtija i Osmani

Radio Slobodna Evropa
Izvor: Radio Slobodna Evropa

Politički analitičari i stručna javnost smatraju da na Lajčakov stav, da bi dijalog mogao brzo da se zaključi ukoliko su strane voljne, treba da se gleda pozitivno, ali i da Kurti i Osmani treba da objasne šta konkretno znači novi pristup dijalogu koji proklamuju, prenosi RTK.

Profesor Univerziteta u Prištini Jehona Ljušaku Sadriu smatra da je pozitivno što EU i Lajčak na taj način gledaju na nastavak dijaloga. 

„Bila je to očekivana poruka zbog svežeg legitimiteta koji su Samoopredeljenje i njen lider Aljbin Kurti dobili na poslednjim izborima. Zbog toga je dobro za njih da se suoče sa dijalogom“, rekla je Ljušaku Sadriu za Radio Slobodna Evropa.

Iz Demokratskog instituta Kosova ocenjuje da je Lajčakova poseta Kosovu dokazala da će dijalog biti prioritet.

„Pre nego što razgovaramo o rokovima, dobro je razgovarati o formatu onoga što pregovaračke strane žele da postignu. Sledeća vlada će morati da se pozabavi tim pitanjem, čak i ako joj to nije prioritet broj jedan. Vlada ima četvorogodišnji mandat i verovatno je u tom periodu moguće postići dogovor dve strane“, smatra aktivistkinja Jeta Krasnići.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak rekao je nakon sastanka sa vršiocem dužnosti predsednika Vjosom Osmani da od nje i Kurtija očekuje sprovođenje izbornog programa, ali je dodao da međunarodni partneri, EU i SAD, očekuju i nastavak dijaloga.

Osmani uverava da će nove institucije započeti dijalog, ali sa novim pristupom, za koji je rekla da će se usredsrediti na jednak tretman u dijalogu i uzajamno priznavanje kao završni čin.

Profesor Sadriu kaže da još uvek nije jasno šta se podrazumeva pod novim pristupom dijalogu, koji proklamuju Kurti i Osmani.

„Prednost ovog dijaloga je u tome što EU drži šargarepu za obe strane, a to je članstvo u EU. Ovo je prilika za dijalog koju bi strane trebalo da iskoriste. Kosovo takođe mora da stvori svoju legitimnu ideju, koju je odobrio parlament, i da iskoristi sva sredstva i veze koje ima u međunarodnoj zajednici, kako bi kompromis bio što manji“, ocenila je Ljušaku Sadriu.

Krasnići takođe očekuje pojašnjenje novog pristupa.

„Sada imamo drugačiju političku realnost, jer imamo novu administraciju u SAD i na Kosovu. Institucije moraju sarađivati, bilo sa SAD, EU, kako bi progurale pristup koji bi trebalo integrisati u dijalog. Ostaje da se vidi šta pristup Aljbina Kurtija konkretno znači “, rekla  je Krasnići.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Prištine i Beograda  tokom dana se sastao i sa drugim političkim liderima na Kosovu, dok u sredu počinje dvodnevna poseta Srbiji.

Pod posredovanjem EU, dijalog između Kosova i Srbije započeo je 2011. godine. Nakon dvadesetomesečne pauze, dijalog je nastavljen u julu 2020. godine. Poslednji sastanak lidera Kosova i Srbije dogodio se u septembru prošle godine. Do izbora nove vlade Kosova, zvanični Brisel je saopštio da neće biti sastanaka u okviru dijaloga.