Dimitrijević: RIK danas objavljuje konačne rezultate izbora, počinju da teku rokovi za formiranje vlasti

Vladimir Dimitrijevic - RIK
Izvor: N1 Info

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević izjavio je da je sednica RIK zakazana danas za 12 časova i da će tada biti utvrđen ukupan izveštaj o rezultatima izbora, koji će biti dostavljen Skupštini, prenosi RTS.

Što se tiče narodnih poslanika, kako je rekao, u skladu sa Ustavom predsednik Skupštine zakazaće konstitutivnu sednicu na kojoj će se potvrditi mandati narodnim poslanicima. I to u roku od 30 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata.

"Sednica RIK zakazana je za danas u 12 časova i tada ćemo utvrditi ukupan izveštaj o rezultatima izbora i dostaviti ga Skupštini. Od danas praktično počinju da teku rokovi za zakazivanje te sednice. Zakonski rok je 30 dana počev od danas", izjavio je predsednik RIK za RTS.

Dimitrijević navodi da je poslednje glasanje održano u Velikom Trnovcu na biračkom mestu broj 6.

"Ono je uspešno završeno posle nekoliko ponavljanja, zbog opravdane zaštite izbornog prava. Protekao je rok za zaštitu izbornog prava. Opštinska izborna komisija opštine Bujanovac je na jučerašnjoj sednici utvrdila zbirni izveštaj za sva izborna mesta sa svoje teritorije i dostavila ga RIK. Mi smo odmah zakazali sednicu. Nakon toga teku svi ostali rokovi", ističe on.

Poslednji rok za formiranje Vlade je, kako kaže, početak novembra.

Na parlamentarnim izborima, kako kaže, učestvovalo je ukupno 19 izbornih lista od kojih je 12 prešlo cenzus.

"Od tih 12 lista sedam izbornih lista čine političke stranke i udruženja građana, a pet su liste manjina. U Parlamentu će biti ukupno 26 političkih stranaka i udruženja građana", ukazuje Dimitrijević.

Navodi da je na poslednjim parlamentarnim izborima bio rekordan broj članova biračkih odbora.

Važno je, dodaje, da su izbori završeni.

"Bio je rekordan broj posmatrača oko 5.218, domaćih udruženja i međunarodnih organizacija", kazao je Dimitrijević.