Diplomate objasnile zašto je Đurić logičan izbor za ambasadora u SAD

Đurić - Vučić
Izvor: Nova.rs

Budući ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić logičan je izbor u ovom trenutku, smatraju sagovornici Nova.rs.

Oni navode da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Ameriku šalje čoveka od najvećeg poverenja, dobro upućenog u rešavanje pitanja Kosova, preko kojeg će zaobići Ministarstvo spoljnih poslova i Ivicu Dačića i uspostaviti direktnu vezu između Vašingtona i Andrićevog venca.

Mada je mnoge u Srbiji iznenadila vest da će Marko Đurić, aktuelni direktor Kancelarije za KiM, biti naslednik diplomate Đerđa Matkovića na mestu ambasadora Srbije u SAD-u, za sagovornike portala Nova.rs ova vest nije veliko iznenađenje. Čak je, uzimajući u obzir nedavno potpisani vašingtonski sporazum i političku situaciju u Srbiji, sasvim logičan izbor.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević navodi da ukoliko Donald Tramp dobije još jedan predsednički mandat, uloga srpskog ambasadora u SAD-u biće da bude portparol i transmisija na relaciji Beograd – Vašington za rešavanje kosovskog pitanja.

“Kontinuitet Trampove administracije u isto vreme bi predstavljao i kontinuitet njenog angažovanja na rešavanju kosovskog čvora, na pozicijama na kojima je to Amerika i započela. To bi podrazumevalo realizaciju vašingtonskog sporazuma”, navodi on za Nova.rs.

Milivojević kaže da nije neuobičajeno da na nekim ključnim ambasadorskim mestima imamo politički važne ličnosti i navodi da se njihovim izborom šalje poruka šta je cilj u diplomatskim u odnosima dve zemlje, u ovom slučaju SAD i Srbije.

“Marko Đurić mogao bi da bude pogodna ličnost, koja je desna ruka Vučića kada je reč o kosovskim temama. On spada u krug najviših političkih ličnosti. Time se daje do znanja da je Amerika ključna u rešavanju pitanja Kosova, a pragmatičan pristup SAD, koji sad ispoljava, ne insistirajući na rešenju statusa, je nešto što odgovara srpskoj strani”, smatra on.

Izbor Đurića znak da Vučić ne veruje Dačiću

Ni spoljno-političkog komentatora Jakšu Šćekića ne iznenađuje mogući izbor Marka Đurića na poziciju srpskog ambasadora u Vašingtonu.

On za Nova.rs ističe da je Đurić jedan od najvernijih saradnika Aleksandra Vučića, te da njegovo postavljanje na tu važnu poziciju jeste znak da predsednik Srbije ne veruje Ivici Dačiću.

“On želi da u Vašingtonu ima svog čoveka sa kojim će direktno da komunicira, a ne preko Ministarstva spoljnih poslova ili nekih drugih kanala. To će biti direktna veza Vašington – Andrićev venac”, navodi Šćekić.