Đedović Handanović: Građani na severu Kosova sigurni, Elektrosever i EPS će stabilno isporučivati električnu energiju

Dubravka Đedović Handanović
Izvor: MRE Srbije

Država Srbija će nastaviti da pomaže našim građanima na severu Kosova i da im obezbeđuje sigurno snabdevanje električnom energijom, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Ona je gostujući na TV Pink navela da svi građani na severu Kosova mogu da računaju na svoju državu.

"Građani na severu KiM treba da budu sigurni i da znaju da 'Elektrosever' i 'Elektroprivreda Srbije' stoje iza njih i da će im stabilno isporučivati električnu energiju”, rekla je Đedović Handanović.

Istakla je da je potrebno poverenje građana severa i da znaju da mogu da računaju na svoju državu, kao što je to bio slučaj i u prošlosti.

"Građani na severu KiM dobijaju dezinformacije koje ne dolaze iz Beograda ili 'Elektrosevera' i nema istine u tome što im se plasira. Ima tehničkih izazova u sprovođenju sporazuma o energetici, prvenstveno u vezi sa brojilima koja su uglavnom stara, a negde ih i nema, ali sve ćemo rešiti zajedničkim snagama", rekla je ministarka.

Istakla je da ugovori za snabdevanje električnom energijom treba da postoje i to je predviđeno sporazumom o energetici, a „Elektroprivreda Srbije“ daje svu podršku „Elektroseveru“ da sprovede taj sporazum.

"Dodatni izazov je broj angažovanih zaposlenih na terenu, a ekipe iz EPS su svakodnevno na severu KiM zajedno sa zaposlenima iz 'Elektrosevera'", dodaje.

Ona je objasnila da je EPS uradio dokapitalizaciju „Elektrosevera“ i uložio kapital u tu kompaniju da može da se razvija, a da implementaciju sporazuma o energetici budno nadgledaju sve strane ambasade na Kosovu.