Đinovci: Kurti zbog ličnih interesa ide protiv Specijalnog suda

Ron Đinovci
Izvor: Ekonomia Online

Bivši član Pokreta Samoopredeljenje Ron Đinovci izjavio je da je lider te stranke Aljbin Kurti promenio stav prema Specijalnom sudu zbog ličnih interesa, prenosi Ekonomija Onlajn.

Đinovci je, pozivajući se na Kurtijeve tvrdnje da svi treba da se okupe u odbranu bivših pripadnika OVK kojima se sudi za ratne zločine u Hagu, istakao da bi Kurti u budućnosti zbog nekog drugog interesa mogao ponovo da govori protiv pravosuđa.

"Ovo postaje problematično kada takve izjave daju važni političari poput Aljbina Kurtija, koji bi po svoj prilici mogao biti sledeći premijer Kosova. Kada sledeći premijer na ovaj način govori protiv sistema pravosuđa zbog određenog interesa, to nam pokazuje da bi ovaj premijer u budućnosti, zbog drugog interesa mogao ponovo da govori protiv pravosuđa", ukazao je Đinovci.

Aktivista civilng društva je u intervjuu za Ekonomija Onlajn takođe naveo da sve izjave kosovskih političara o Specijalnom sudu predstavljaju mešanje u pravosudni sistem.

"Sve izjave političara o Specijalnom sudu su problematične. Svi treba da imaju na umu da je Specijalni sud predviđen članom 103 tačka 7 Ustava Kosova, što znači da je on deo kosovskog pravosuđa", objasnio je Đinovci.

Prema njegovim rečima, kosovski zakoni i njegov ustav predviđaju da ovaj sud, kao i strane sudije i tužioce, što predstavlja veliku nepristrasnost.

"Sud pripada Kosovu. Svaka rasprava političara protiv Specijalnog suda predstavlja mešanje u pravosudni sistem, u treću vlast, koja je u stvari odvojena vlast od izvršne i zakonodavne vlasti", istakao je Đinovci.

Takođe je prokomentarisao izjavu ministra zdravlja Armenda Zemaja da će raditi na povećanju broja studenata Medicinskog fakulteta, poručivši da ova izjava dolazi iz neznanja i nedostatka informacija.

"Smatram tu izjavu predlogom, kao što je i sam ministar Zemaj rekao, ali mislim da je data zbog njegovog nedostatka znanja i informacija o tome kako funkcioniše rad na utvrđivanju broja studenata u visokom obrazovanju. Stoga, smatram to neprikladnim predlogom za koji ne verujem da će proći kroz obrazovne institucije na Kosovu", dodao je Đinovci.