Đukanović: Potpisivanje Temeljnog ugovora zločin sa jasnim predumišljajem

Milo Đukanović
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović kaže da potpis koji je trećeg avgusta stavljen na dokument pogrešno nazvan “Temeljni ugovor”, nikog razumnog, makar se radilo o potpunom političkom laiku, nije smeo iznenaditi, prenosi Pobjeda.

"Uostalom, samo potpisivanje je jedan tehnički čin, nikakva tragedija. Međutim, okolnost da Crna Gora ima Vladu koja je u stanju da joj priredi takav zločin sa jasnim predumišljajem, potpuno svesno, s namerom, tragična je. A sve da bi se ispunila obaveza koju je neko u njeno ime preuzeo. Jasno je i ko", kaže Đukanović.

Dodaje da je ovih dana  javnosti je aktuelno pitanje: Da li se izbor takve Vlade mogao izbeći?

"Nije, naravno. I zato je takva dilema, koja se stavlja u prvi plan u ovom trenutku, računajući na kratko pamćenje javnosti, pogrešna. Jer je ta Vlada politički i institucionalni derivat legitimne parlamentarne većine utvrđene na izborima 30. avgusta 2020. Baš kao i prethodna, Krivokapićeva. Taj legitimitet im nije poklonjen. Dali su im ga građani Crne Gore, svojom slobodnom voljom. Zato smo svi dužni da to poštujemo", kaže on.

Đukanović navodi da nagađanja poput onih "da li je bilo bolje da je ostala Krivokapićeva umesto Abazovićeve vlade jednako su manipulativna, koliko i objašnjenje nesrećne Vlade da je najvažnije bilo “skinuti pitanje s dnevnog reda” i da je potpisivanje ugovora sa SPC "u najboljem interesu evropske budućnosti Crne Gore".

"Iako ponekad kratko pamtimo, maloumni nismo. Vlada Zdravka Krivokapića je po temelju uništavala svest Crnogoraca o njihovom identitetu, čak negirajući da on postoji. Setimo se uradaka ministarke, “žene - četnika”, u obrazovnom sistemu Crne Gore", dodaje Đukanović.

Ističe da je tu Vladu, naravno, trebalo smeniti uz podršku bilo koga od onih kojima su građani Crne Gore dali većinu na izborima 2020.

"Taj neko je bio GP URA. Nismo ih birali iz lepeze državno-politički osvešćenih: ni kao patriote, ni kao najpametnije, pogotovo ne kao najpouzdanije. Imali smo samo njih kao opciju da smenimo kleronacionalističku, nekompetentnu, anticrnogorsku i antievropsku, najgoru vladu u dugoj istoriji trajanja naše države", kaže on. 

Đukanović je upitao "da li će biti lakše nakon što i ova Vlada padne? Neće, jer gotovo svaka iz reda partija kojima su građani 2020. godine dali većinu od jednog mandata i dalje smatra da mu politička snaga zavisi od stepena srpstva koji javno demonstrira i lojalnosti državi Srbiji".

"Nečije pravo da pokaže kako je veći Srbin od drugih, naravno nikome nećemo osporavati. Jer u našoj državi svaki Srbin je jednakopravan građanin sa svakim građaninom Crne Gore druge nacionalnosti. Problem je samo što lideri srpskih stranaka u Crnoj Gori svoju političku borbu vode na platformi državne politike Srbije i SPC kao njenog glavnog protagoniste. A, kao što znamo njihova platforma je velika Srbija, bez Crne Gore i Crnogoraca", kaže Đukanović.

Zaključio je da "umesto jauka" treba razmisliti "možemo li što bolje lično učiniti za svoju državu".

"Makar da na skorim vanrednim parlamentarnim izborima glasamo za one koji je neće izdati. I koji je do sada nisu izdavali. Da nam razum bude ispred inata. Da nam mržnja prema bilo kojoj partiji ili pojedincu ne bude jača od ljubavi prema Crnoj Gori. Probajmo. Ne boli. Čak, pomaže. Veoma", kaže Đukanović.