Abazović: Temeljni ugovor sa SPC nije potpisan tajno, destabilizacija Crne Gore ima i regionalni kontekst

Dritan Abazović

Predsednik crnogorske vlade Dritan Abazović poručio je danas da Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom nije potpisan tajno, već da je tom činu prisustvovovalo 30 osoba, prenosi RTV.

Abazović je to rekao odgovorajući na pitanja novinara na pres konferenciji povodom 100 dana rada vlade i istakao da se o Temeljnom ugovoru sa SPC priča 10 godina, a u poslednjih 20-30 dana vrlo intenzivno.

"Govorili smo da će to biti uskoro, i sad neko kaže - mi smo iznenađeni. Izabrali smo formu u dogovoru sa SPC. Oni su, zbog ukupne klime, da ih neko ne bi uvlačio u političke igre, rekli da će između dve varijante - na presu ili u državnoj rezidenciji, tiho - da se odluče za jednu", rekao je Abazović.

Podsetio je da je 31. jula rekao da ne zna tačan datum i dodao da ga tada zaista nije znao, kao da nije znao ni da će biti 3. avgusta.

"Desilo se da bude baš tog dana. Lično sam mislio da će da bude 6. ili 14. avgusta, prilikom dolaska patrijarha u Crnu Goru. Svako ko je častan reći će da sam bio u pravu. Nije potpisan tajno, potpisan je ispred 30 ljudi. Mediji nisu bili, ali su obavešteni kad je potpisan", precizirao je premijer, prenosi Tanjug.

Upitan o šefu granične policije za šefa granične policije Vasku Akoviću, koji je navodno podneo ostavku zato što je "preskočen" i nije bio obavešten o ulasku patrijarha Porfirija u Crnu Goru, Abazović je rekao da je reč o čoveku koji ima lični problem.

Šef granične policije, kazao je premijer, znao je da više na tom mestu ne može da ostane, pa je ovo iskoristo za političku zloupotrebu.

"Za njega i onog ko ga je naučio da to kaže imam pitanje - šta se radi sa prekograničnim švercom? Situacija je potpuno jasna i besprekorna", rekao je Abazović.

Na pitanje novinara da li će njegova vlada preživeti 19. avgust kada će se u parlamentu glasati o poverenju izvršne vlasti, Abazović je kazao da ne zna.

Istakao je da svako ko bude glasao za nepoverenje njegovoj vladi znači da želi da Crnu Goru vrati unazad i anulira Temeljni ugovor sa SPC.

"Neki žele da nas vrate u blato nacionalizma", rekao je Abazović.

Istakao je da će DPS, SDP i SD morati da preuzmu odgovornost za destabilizaciju Crne Gore, jer su, kako je kazao, opljačkali građane do kosti, a onda neće da im pomognu

Na pitanje da li je razgovarao s Demokratskom Crnom Gorom i da li bi neizglasavanje nepoverenja vladi značilo prekompoziciju, Abazović je kazao da su sve opcije otvorene.

"Svakako ćemo morati na izbore. Ali DPS, SDP i SD moraće da preuzmu odgovornost za svu destabilizaciju - ako krene energetska kriza, ako budemo morali u rebalans, a ne budemo imali vladu. Bude li se krenulo u destabilizaciju, te tri opcije treba targetovati....", rekao je premijer Crne Gore i poručio:

"Ovo ima i regionalni kontekst, jer imate u izbore u BiH, dešavanja na Kosovu, i sad treba da idemo na destabilizaciju u Crnoj Gori. To treba građani da prepoznaju".

Premijer je novinarima na pres konferenciji povodom 100 dana rada vlade rekao da sumnja da inicijatori glasanja o nepoverenju njegovoj vladi imaju 41 glas.

"Zahvalan sam manjinskim partijama što nisu potpisali tu inicijativu, bez obzira kako će se izjasniti o njoj na sednici Skupštine. Ljudima će za mesec ili dva sve biti kristalno jasno", naveo je Abazović.