Đukanović: Unutrašnja dinamika odnosa u Srbiji i na Kosovu, odrediće tempo dijaloga

Dragan  Đukanović
Izvor: RTK2

Na Kosovu se očekuje odluka Ustavnog suda, zatim i formiranje nove vlade, a u Srbiji su izbori, i od ta dva procesa će zavisiti intenzitet dijaloga Beograda i Prištine, izjavio je profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Dragan Đukanović, prenosi RTK2.

Đukanović je za RTK2 istakao da zvanični Beograd čeka da se u Prištini reši pitanje formiranja nove kosovske vlade, iako je ukidanje takse ključni uslov Beograda za nastavak dijaloga.

"Ipak je došlo do izvesne liberalizacije u samoj trgovini i to je dobar pokazatelj. Sada je ekonomska razmena uspostavljena, ali to sada nije dominantna tema koliko je formiranje nove kosovske vlade nakon potencijalne odluke Ustavnog suda", poručio je Đukanović.

Kako je naveo, unutrašnja dinamika odnosa i na Kosovu i u Srbiji je kompleksna, jer se na Kosovu očekuje odluka Ustavnog suda, a u Srbiji slede izbori.

"Ono što ja očekujem jeste da će se negde u drugoj polovini juna situacija iskristalisati i da ćemo tada moći da predvidimo u kojem pravcu će dijalog ići, odnosno pre svega kada će doći do njegove deblokade", ocenio je Đukanović.

Istakao je i da očekuje da se tokom letnjeg perioda, a posle izbora u Srbiji 21. juna, pokrene diplomatska aktivnost, iako u senci pandemije.

Govoreći o temi razmene teritorije između Srbije i Kosova, ocenio je da je tema razgraničenja u drugi plan stavila druge bitne teme.

"Teme kao što su zaštita srpske zajednice i položaj crkve su u senci priče o razgraničenju. Prema medijskim izveštajima ta tema je na nekoj vrsti agende u dijalogu, to je jedna od iznetih ideja. Kako će se sve završiti zavisi od nastavka dijaloga", poručio je Đukanović.

Dodao je i da zavisi koliko će SAD biti uporne da ovo pitanje reše pre svega tokom leta, jer su i tamo izbori.

Prema njegovom mišljenju, iz EU su povodom teme razgraničenja, stigle dve vrste različitih poruka.

"S jedne strane Borelj je rekao da je ta opcija otvorena ukoliko bi se dve strane dogovorile, i s druge strane imamo jedan tvrdokoran stav Nemačke koji se više ponavlja, da ta opcija nije povoljna", ukazao je Đukanović.

Podsetio je na nedavni stav američkog ambasadora Ričarda Grenela o ulozi i stavu Rusije o dijalogu.

"Bitna je modifikacija prvobitnog stava Rusije po ovom pitanju i štaviše nekakve poruke koje stižu od SAD, pre svega iz krugova bliskih Grenelu, da je i podrška Rusije okončanju dijaloga i verifikacije kroz Savet bezbednosti veoma dobrodošla", naglasio je Đukanović.

Iako je u Srbiji počela predizborna kampanja za izbore 21. juna, kako je ocenio, ne očekuje se da Kosovo bude glavna tema političkih stranaka.

"Mislim da ono neće biti tema, jer uglavnom svi akteri koji učestvju u izbornoj trci su na neki način pozibitno opredeljeni ka potencijlanom dijalogu njegovom uspešnom okončanju, to je stav većine aktera koji učestuvju na izborima", istikao je Đukanović.

I pored toga što nema formalnog dijaloga međunarodni predstavnici komuniciraju sa kosovskim i srpskim liderima, navodi RTK.

Glavni cilj dijaloga Beograda i Prištine je da rezultira pravno-obavezujućim sporazumom o normalizaciji i time omogući napredak dve strane na njihovom evropskom putu.