Đukanović: Zahtev Prištine za članstvo u SE pritisak na Srbiju

Dragan Đukanović profesor
Izvor: portalanalitika

Prijava Prištine za članstvo u Savetu Evrope može u nekoj meri da se tumači i kao posledica pritiska na Srbiju zbog neuvođenja sankcija Rusiji, rekao je za RTS predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović.

On ističe da se suspenzijiom Rusije iz Saveta Evrope otvorila mogućnost da se mnogo lakše potencijalno ostvari pristup Prištine i da se ta mogućnost koristi. Očigledno je, smatra Đukanović, da će novo apliciranje Kosova za razna međunarodna članstva, sasvim sigurno uticati da Beograd i dalje radi na novom smanjenju broja država koje su ga jednostrano priznale.

"Čini mi se da smo veoma udaljeni suštinski od nekog oživljavanja procesa dijaloga a kamoli od nekog stvarnog napretka. Imajući u vidu uticaj međunarodne zajednice i pojedinih aktera, meni se čini da se taj prostor za neuvođenje sankcija Rusiji smanjuje ali opet treba imati u vidu kompleksniju sliku i videti šta bi to značilo pre svega za našu ekonomsku situaciju", ukazuje Đukanović.

Pritisci na Srbiju zbog neuvođenja sankcija Rusiji, kako je rekao, biće nastavljeni i u narednom periodu.

"Pozicija Srbije je otežana, ali racionalni izbor postoji, pre svega kvalitet života građana, standard su nešto što je neka vrsta prioriteta kada je naša budućnost u pitanju", smatra Đukanović.

Zemlje članice Grupe sedam najrazvijenijih zemalja, nakon sastanka u Nemačkoj, pozvale su države Zapadnog Balkana da potpuno usklade svoju spoljnu politiku sa EU, uključujući uvođenje sankcija Rusiji. Đukanović podseća da su od početka krize, u februaru krenuli paralelni uticaji na Beograd da se što pre pridruži sankcijama koje je pre svega uvela EU u nekoliko navrata.

Ističe da su posebno značajni zaključci Grupe sedam u kojima se odeljak o Balkanu našao na drugom mestu odmah posle ukrajinske krize. Upravo se u tom konktekstu napominje da su sve države Zapadnog Balkana uvele restriktivne mere Rusiji i konstatuje se da to Srbija nije uradila.

"Sasvim je očigledno da će ta vrsta pritisaka biti nastavljena i u narednom periodu. Treba da vidimo koliko je taj manevarski prostor realan imajući u vidu na neki način ipak da i EU i SAD, ali i drugi svetski akteri očekuju da se i Srbija pridruži toj vrsti mera", ukazuje Đukanović.

Globalno snabdevanje odraziće se i na Srbiju

On smatra da se situacija vezano za snabdevanje menja i na globalnom tržištu i da će se odraziti i na Srbiju. Treba, takođe, imati na umu da će situacija možda i da se radikalizuje.  

"Međutim, čini mi se kako vreme prolazi, da ono što je javno dostupno, ne upućuje da će vrlo brzo doći do okončanja rata u Ukrajini i da će doći do poboljšanja. Plašim se da je u odsustvu diplomatskog procesa, koji se možda vodi i kroz neke tajne kanale, teško zaključiti da li će se sukob završiti ili proširiti i na još neke postsovjetske republike", ocenjuje on.

Naglašava da je pozicija Srbije na neki način otežana, ali da racionalni izbor postoji odnosno da je pre svega kvalitet života građana, standard nešto što je neka vrsta prioriteta, kada je naša budućnost u pitanju.