Đukić: Zaracin učestalo na Kosovu jer je najpogodnija ličnost za dobijanje informacija od interesa za EU

Srećko Đukić
Izvor: Kosovo Online

Nemački specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Zaracin posetio je Prištinu dva puta od tragičnih događaja u Banjskoj 24. septembra i to kao jedini zvaničnik iz međunarodne zajednice zadužen za pitanja regiona, a diplomata Srećko Đukić smatra da te posete nisu samo u funkciji kosovsko-nemačkih odnosa, već da je ispred Brisela izabran kao najpogodnija ličnost, odnosno neko ko najlakše može da dođe do informacija od interesa za EU.

"Poznate su tesne veze između Nemačke i Prištine, to je odavno, ne samo od kada je proglašena tzv. nezavisnost Kosova. Ali ove dolaske Zaracina u Prištinu ne bih posmatrao samo u funkciji nemačko-prištinskih odnosa. On je tamo otišao u misiji ipak Evropske unije. Ipak je on najpogodnija ličnost", kaže Đukić za Kosovo onlajn na pitanje kako gleda na učestale posete Zaracina Prištini.

Nemački izaslanik je u Prištinu došao odmah dan posle događaja u Banjskoj, 25. septembra, a zatim i nekoliko dana kasnije, 1. oktobra. Oba puta se sastao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem koji je na sastanku sa nemačkim diplomatom tražio oštre sankcije za Srbiju zbog događaja u Banjskoj. 

Prema rečima Đukića, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ne bi mogao da dođe jer bi morao da poseti i u Beograd, Francuska ima jedan drugi kolorit u odnosu na ceo odnos Srbije i Kosova, takođe i specijalni izaslanik Velike Britanije.

"Nemački izaslanik je mogao tu da najviše dođe do onoga što interesuje Evropu. Koji su to problemi u odnosu između Prištine i Beograda i kakvi su  pogledi Prištine na moguće prevazilaženje sadašnje vrlo teške, aktuelne krize", navodi Đukić.

Ukazuje da u diplomatiji postoje razne nijanse koje se koriste u određenom momentu i misli da je to karakteristika posete nemačkog izaslanika.

"EU treba dobro da sagleda celu istinu tog događaja, da odmeri šta može da se učini, donese plan i da se onda po njemu radi. Mislim da Evropa još nema sve potrebne argumente, kada kažem Evropa mislim na EU i Brisel. Sačekaćemo još neko vreme i onda ćemo imati plan za prevazilaženje ove krize", naveo je Đukić.