Zaracin ponovo u Prištini, Kurti traži sankcije za Srbiju

Manuel Zaracin i Aljbin Kurti
Izvor: Vlada Kosova

Kosovski premijer Aljbin Kurti razgovarao je danas sa specijalnim predstavnikom Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.

Kako je saošteno iz kabineta kosovskog premijera, Kurti je na sastanku kazao da su "nakon terorističkog napada 24. septembra, u organizaciji i podršci zvaničnog Beograda, nastavljena destabilizujuća dejstva Srbije duž granične linije sa Kosovom".

Kurti je istakao da dokazi prikupljeni tokom istraga sprovedenih "nakon krivičnog i terorističkog napada" dokazuju direktnu umešanost državnih institucija Srbije u taj, kako naglašava, "akt agresije na Kosovo".

Ukazao je da Srbija treba da za to bude sankcionisana.

"Nakon neuspeha oružanog napada sa paravojnim formacijama na čelu sa Milanom Radoičićem, pohod i razmeštanje srpskih vojnih trupa duž granice sa Kosovom bio je sledeći korak institucija Srbije da ugroze teritorijalni integritet naše zemlje i podrže moguću vojnu agresiju na Republiku Kosovo", kazao je Kurti, navodi se u saopštenju njegovog kabineta.

S druge strane, dodao je, Kosovska policija, kroz "vršenje svojih ustavnih i zakonskih ovlašćenja, ostaje angažovana i posvećena garantovanju bezbednosti za sve građane u opštinama na severu i saradnji sa međunarodnim partnerima i saveznicima".

Kurti je zahvalio izaslaniku Zaracinu na kontinuiranoj i intenzivnoj posvećenosti.

Ovo je drugi put u poslednjih nedelju dana da se Zaracin i Kurti sastaju u Prištini. Prvi sastanak nemačkog izaslanika sa Kurtijem usledio je u ponedeljak, 25. septembra, dan nakon tragičnih događaja u Banjskoj.