Đurić: Američke kompanije osuđuju Kurtijevu blokadu srpske robe

Marko Đurić
Izvor: Kosovo Online

Ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić, koji je danas u čuvenom vašingtonskom hotelu "Vilard" predstavio ekonomske potencijale Srbije, izjavio je da da su američke kompanije poslale važnu poruku u kojoj su osudile to što je vlada Aljbina Kurtija uvela blokadu na srpsku robu, prenosi RTV.

Događaju u hotelu "Vilard", u kojem je nastao pojam lobiranje, prisustvovali su i zvaničnici iz Kancelarije trgovinskog predstavnika SAD, predstavnici Kongresa i federalnih američkih institucija, kao i predstavnici kompanija "Orakl", "Masterkard", "Pepsiko", "Erbienbi", "Siti" i mnogih drugih.

Đurić je kazao da je važna poruka koja se mogla čuti od predstavnika američkih kompanija osuda trgovinskog embarga i blokada na srpsku robu koje je sproveo režim Aljbina Kurtija.

"Neke od američkih kompanija, čak neki od američkih mega brendova, trpe finansijske posledice zbog jednostavnog Kurtijevog delovanja", izjavio je Đurić za Tanjug.

Đurić je naglasio da su se srpski predstavnici sastali sa članovima Saveta za međunarodno poslovno razumevanje, koji je osnovao bivši američki predsednik Dvajt Dejvid Ajzenhauer.

"Savet okuplja lidere poslovne zajednice, vodeće kompanije u Americi, ali i ljude koji su uticajni u politici, dakle iz Kongresa, Senata, ljude iz akademske zajednice i ovo je bila velika prilika za nas da predstavimo slučaj ulaganja i povezivanja sa Srbijom na vrlo konkretan način", ukazao je Đurić.

Ambasador Srbije u SAD je istakao da je na okruglom stolu predstavio nova ulaganja Srbije za Ekspo 2027, kao i razvoj novih tehnologija, infrastrukture i napredak energetike u Srbiji.

Piter Ticanski iz Poslovnog saveta za međunarodno razumevanje rekao je da je Srbija nedovoljno cenjeno mesto sa velikim ljudskim potencijalom i IT sektorom koje američke kompanije još otkrivaju.

"Mislim da je jasno da je srpska ekonomija najjača u regionu i da postoji potencijal za dalji razvoj u budućnosti", istakao je Ticanski.