Đurić sa Varheljijem: Beograd privržen rešavanju problema na KiM kroz dijalog

Đurić i Varhelji
Izvor: Kosovo Online

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić sastao se danas sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem, i tom prilikom istakao privrženost Beograda rešavanju problema na Kosovu kroz dijalog, ali i upozorio na sve teži položaj srpskog naroda.

Kako se navodi u saopštenju, Đurić je poručio da je punopravno članstvo u EU strateško opredeljenje i prioritet spoljne politike Republike Srbije, i da će nova vlada na realizaciji tog cilja raditi sa obnovljenom energijom.

Đurić je konstatovao da je Srbija od 2014. godine otvorila 22 od 35 pregovaračkih poglavlja sa EU i privremeno zatvorila dva, a da se narednom periodu nada otvaranju barem jednog od klastera.

"Srbija je posvećena saradnji sa EU u oblasti spoljne i bezbednosne politike, u meri u kojoj ne bi bili ugroženi vitalni nacionalni, politički i ekonomski interesi naše zemlje", rekao je Đurić.

On je još jednom istakao privrženost Beograda rešavanju problema na Kosovu kroz dijalog, ali i upozorio na sve teži položaj srpskog naroda.

Prema njegovim rečima, spremnost Beograda na dijalog i sprovođenje preuzetih obaveza je neupitna i nedvosmislena, dok, sa druge strane, takva spremnost u Prištini evidentno ne postoji, i to se najbolje vidi na pitanju Zajednice srpskih opština.

Sagovornici su razmenili i mišljenja o migracionim kretanjima i izazovima koje to donosi pred EU i zemlje u njenom okruženju.