Đurić: Slučaj Rošića treba da ispitaju međunarodne pravosudne instance

Direktor Kancelarije za KiM Marko Djurić
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas u Severnoj Mitrovici da su navodi Nebojše Rošića oca uhapšenog Marko Rošića, o torturama koje njegov sin trpi već godinu dana kako bi optužio Milana Radoičića i državu Srbiju za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića zabrinjavajući i da je to nešto čime treba da se bave međunarodne pravosudne i političke instance.

„Smatram da je ovo posao za međunarodne pravosudne i političke instance koje treba bez odlaganja da ispitaju i provere da li je i na koji način Marko Rošić bio izvrgnut pritiscima. Nedopustivo je da neko najpre bez valjane optužnice bude tako dugo u pritvoru i da bude izložen sistematskoj torturi, a pogotovo torturi sa ciljem da da iskaz kojim bi okrivio druge Srbe ili bilo koga drugog za činjenje bilo kakvih zločina“, rekao je Đurić.

On se osvrnuo i na izjave pojedinih albanskih lidera u Prištini koji su optužili Olivera Ivanovića da je ratni zločinac, naglašavajući da je takvim navodima „zgrožena cela Srbija“.

 „Oliver Ivanović nije bio ratni zločinac, već jedan od lidera srpskog naroda koji je predstavljao svoj narod u teškom vremenu, borio se za njegove interese i za to podneo najveću žrtvu koju jedan čovek može da podnese. Zato ih pozivam da se prema njemu i toj žrtvi sećaju sa piatetom i da se ne svrstavaju u plejadu onih koji zloupotrebljavaju to ubistvo za podgrevanje etničkih tenzija.To što su takve izjave došle od jednog od vodećih albanskih lidera stvari daje posebnu težinu i ja očekujem dodatno razjašnjenje ove izjave, ali i da se povuče ova reč. Jer, ovo je kleveta koja nije upućena samo njemu koji ne može da se brani, već protiv svih onih koji su na častan i čestit način čuvali interese svog naroda“, zaključio je Đurić.