Đurić: Srbija je važan faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu

Marko Đurić
Izvor: Facebook

Srbija se veoma ponosi svojim aktivnim doprinosom stabilnosti i miru u regionu, koji je mnogo propatio pre tri decenije, rekao je ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić za portal Pavlović Tudej, odbacujući na taj napise da "Srbija možda planira da napadne Kosovo".

Djurić je istakao važnu ulogu Srbije u faktoru stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

"Kao rezultat naše politike, postoji nova paradigma odnosa većine zemalja u regionu i verujem da se sada može reći da je balkanizacija Balkana prošlost", rekao je Đurić.

Ambasador Srbije u SAD je dodao da Srbija čvrsto veruje "da je bliža saradnja na regionalnom i evropskom nivou najbolji mogući odgovor na izazove sa kojima se svi suočavamo".

"Dobra ilustracija u kojoj meri su se stvari u našem regionu promenile jeste činjenica da naša država u ovom trenutku pokazuje solidarnost sa drugim zemljama u regionu obezbeđujući ili stavljajući na raspolaganje zalihe hrane i drugih robe, koje su postale retke svim našim partnerima u regionu", kazao je Đurić.

Srbija je sa Albanijom i Severnom Makedonijom deo inicijative "Otvoreni Balkan" koji promoviše slobodno kretanje ljudi, robe i usluga širom Zapadnog Balkana.

"Jedan za sve i svi za jednog – filozofija je inicijative Otvoreni Balkan, usmerena na stvaranje prostora slobodnog protoka roba, kapitala i usluga u regionu do 2023. godine. Prvi konkretni koraci su već napravljeni", objasnio je ambasador Đurić.

On je istakao da ta inicijativa otvara bolje uslove u regionu.

"Ova vizija, koju su inicirali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije (Edi) Rama i (bivši) premijer Severne Makedonije (Zoran) Zaev, je novo lice celog regiona i nova realnost na terenu koja već čini region stabilnijim i otpornijim u lice tekuće krize", zaključio je ambasador Đurić.