Đurić: Srbija planski i racionalno nastavlja da snaži svoje partnerstvo sa SAD

Marko Đurić
Izvor: The Washington Diplomat

Srbija planski i racionalno nastavlja da snaži svoje partnerstvo sa SAD, a postojana uzlazna putanja u našim odnosima je neophodan preduslov za ostvarivanje većine srpskih nacionalnih i državnih interesa, bilo da je reč o ekonomiji, politici, kulturi, bezbednosti, regionalnim i evropskim integracijama, Кosovu i Metohiji, i položaju naših ljudi u regionu, izjavio je ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

"Dobra saradnja Srbije i Amerike nije isključiva prema drugima, naprotiv. Trud koji, uz snažnu podršku predsednika Aleksandra Vučića i  Vlade Srbije ulažemo na ovom planu vitalno je važan i za očuvanje samostalne i uravnotežene spoljne politike slobodne i nezavisne Srbije", rekao je Đurić 

On je naveo nekoliko aktivnosti u posednjih nekoliko dana od kojih je izdvojio još jedan ozbiljan sastanak u Beloj kući o perspektivi naših odnosa sa zvaničnicima iz spoljnopolitičkog tima predsednika SAD Bajdena, ozbiljan i prijateljski sastanak sa specijalnim izaslanikom Stejt dipartmenta za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom sa kojim je razgovarano na istu temu, susret i razgovor sa predstavnicima Američkog jevrejskog komiteta AJC, susret sa koordinatorom CDU za saradnju Nemačke i SAD Peterom Bajerom...

"U poslednjih nedelju dana video sam se i sa dva velika potencijalna ulagača u Srbiju. Na agendi prošle sedmice bio je i lep susret sa pukovnikom Džonom Кapelom, predsednikom Fondacije Misija Halijard, zato što je važno da negujemo sećanje na čojstvo Srba koji su spasavali američke pilote", napisao je Đurić na Fejsbuku navodeći da Kapelo radi na tome da se postavka o misiji "Halijard“ do kraja godine uvrsti u još tri američka muzeja.

Đurić je izdvojio i kako je rekao, posebno važan trenutak ove nedelje, prijem u našoj rezidenciji koji su organizovali za deset novih američkih diplomata koji u julu i avgustu stižu u misiju u Beograd.

"Sa svakim od njih porazgovarao sam o prioritetima naše zemlje, ali i o životu u Srbiji. Tim jednog od dva popularna vašingtonska srpska restorana, uz sadejstvo sa mojom suprugom, potrudio se da gosti steknu i pravi domaćinski prvi utisak o srpskim gurmanlucima i pićima", rekao je ambasador Đurić.

Na privatnom planu, istakao je Đurić, nedelju je obeležio nezaboravan koncert Zdravka Čolića u Čikagu, druženje sa generalnim konzulom Republike Srbije u Čikagu Damjanom Jovićem i njegovom suprugom, poseta srpskim pravoslavnim manastirima Nova Gračanica, što ga je, kako kaže, podsetilo da mu nedostaje i ona stara Gračanica. Đurić je obiša i manastiru svetog Save u Libertvilu, kao i grob kraljevskog ambasadora Кonstantina Fotića, koji je kupio srpsku rezidenciju u Vašingtonu koja se takođe sprema za useljenje, kao i nova zgrada naše ambasade.