Dodik: Pravedno da Srbi, Bošnjaci i Hrvati ponovo žive u EU bez granica i barijera

Milorad Dodik
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da je pravedeno da Srbi, Bošnjaci i Hrvati ponovo žive u EU bez granica i barijera, i poručio da od evropskih lidera očekuje da podrže opredeljenje naroda BiH za integraciju sa drugim zemljama Evrope.

Dodik je na društvenoj mreži "X" naveo da su lideri Evrope pre više od tri decenije doprineli dezintegraciji ovog prostora, uz mnogo patnji i žrtava.

"BiH je, ogromnom zaslugom Republike Srpske, uložila nikad više napora u to da ubrzano napreduje na evropskom putu. Ukoliko EU demonstrira viziju, nagradiće te napore i ubrzati celi proces integracije zapadnog Balkana. Ukoliko se opredeli za naš napredak, pokazuje da je u njoj živa vizija osnivača tog velikog ekonomskog i mirovnog projekta. Ukoliko se opredeli za dalje blokade, ona više nema viziju, nego je instrument u geopolitičkim igrama koje već sada najskuplje plaća", napisao je Dodik.

Pozdravio je dobre poruke koje dolaze iz EU, od ministara spoljnih poslova Italije, Austrije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske.

"Pozivaju da se što pre otvore pregovori sa BiH. Rade to na način koji pomaže unutrašnjim odnosima i to treba pozdraviti", rekao je Dodik.

O poseti šefice nemačke diplomatije Analene Berbok, Dodik je rekao da je dobro što su dobijene jasne poruke da je budućnost svih država Zapadnog Balkana u EU.

"U njenim izjavama i dalje se osećaju posledice prljave kampanje dugog trajanja protiv nas. Podvlačim još jednom: Republika Srpska, činjenicom da traži poštovanje Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i međunarodnog prava, nije remetilački, već faktor opstanka BiH. I to je poruka Banjaluke svim evropskim zvaničnicima", poručio je Dodik.

Ponovio je da da BiH bez Republike Srpske ne postoji.

"EU ne može biti kompletna bez BiH i Republike Srpske jer mi možemo funkcionisati samo kao EU. Mi smo paradigma EU na malom prostoru. Možemo biti uspešan projekat zasnovan na ekonomskoj i demokratskoj koegzistenciji različitih interesa koji stalno pronalaze kompromise i na taj način idu u budućnost. Republika Srpska tome teži kao najvećem nacionalnom interesu jer kraj puta u EU je kraj granica među Srbima, ali i ostalim narodima na Balkanu", naveo je Dodik.