Dodik: Predstavnici Prištine loše govore o RS i zato nema ulaska u BiH uz lične karte

Milorad Dodik
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je, posle razgovora sa specijalnim izaslanikom Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom, istakao da Srpska ne prihvata usvajanje odluke kojom bi se dozvolio nesmetan ulazak građana Kosova u Bosnu i Hercegovinu uz ličnu kartu, jer predstavnici Prištine loše govore o RS.

"Zaracin mi je rekao da bi RS trebalo da podrži sporazume iz okvira Berlinskog procesa, među kojima i dogovor o nesmetanom putovanju uz lične karte za građane Kosova, što bi značilo formalno priznanje. Mi smo to obustavili i nismo dozvolili da se usvoji slobodan ulazak uz kosovske lične karte", objasnio je Dodik novinarima.

Preneo je da je Zaracin tražio da se to pitanje ponovo stavi na dnevni red.

"Objasnio sam da to nećemo prihvatiti činjenicom da ljudi iz Prištine na međunarodnoj sceni loše govore o RS, te da je to razlog zbog kojeg to nećemo podržati", rekao je on.

Dodik je preneo da je Zaracina pitao šta bi RS imala od toga, a da mu je predstavnik nemačke vlade objasnio da bi građani RS mogli da odu neometano u Dečane u manastir.

"Oni koji to žele mogu i danas da odu u Dečane. A, što se tiče njegove arogancije odgovorio sam da su oni napravili problem, i da sada, kao, hoće da nas štite. To je zbog njihovog starog imperijalističkog nagona", podvukao je Dodik.