Dojče vele: Konsenzus o predsedniku nemoguć bez opozicije

Skupština Kosova/rasprava
Izvor: Kosovo Online

Pitanje predsednika biće presudno i za eventualne nove parlamentarne izbore na Kosovu, a imajući u vidu odnos snaga u parlamentu, postizanje konsenzusa o izboru novog šefa države biće veoma teško, piše DW.

Na osnovu odnosa snaga u Skupštini Kosova, vladajuće stranke koje nemaju više od 61 glas, smatraju da je nemoguće obezbediti kvorum od 80 poslanika, koji je dovoljan za izbor predsednika.

Politički analitičar iz prištinskog Instituta za političke studije Arton Demhasaj rekao je da je „rešenje unutar trenutne koalicije nemoguće bez glasanja opozicije“.

"S obzirom na to da je Samoopredeljenje protiv izbora predsednika u bilo kojoj varijanti i zahteva samo izbore, nemoguće je doći do rešenja u okviru trenutne koalicije. Zato se mora tražiti glas opozicione DPK, jer bi na dan izbora predsednika trebalo da bude 80 poslanika u skupštinskoj sali. Vidim mogućnost postizanja kompromisa između DSK, DPK, ABK i NISMA sa ANK i manjinama. Nijedna politička stranka, posebno DSK i DPK, neće rizikovati da izađe na vanredne izbore“, kaže Demhasaj.

Politički analitičar Bljerim Burjani rekao je da je malo nade da će se u ovoj fazi i sa ovim sastavom skupštine doći do  konsenzusa o kosovskom predsedniku.

"Šanse su male, s obzirom na velika nezadovoljstva akumulirana u ovom vremenskom periodu. DPK je ostao bez lidera stranke, i nema individualnu hrabrost za konsultacije, jer ne može postojati bez svog lidera. S druge strane, DSK nije spreman da prepusti mesto predsednika Ramušu Haradinaju, jer to želi za sebe“, kaže Burjani.

Prema njegovom mišljenju, u ovoj situaciji novi izbori su verovatniji od postizanja konsenzusa za mesto predsednika Kosova.

Alijansa za budućnost Kosova, koja je deo vladajuće koalicije, već je javno zahtevala da Ramuš Haradinaj bude izabran za predsednika.

Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je da će razgovori o mestu predsednika početi uskoro.

Lider najveće parlamentarne stranke Aljbin Kurti kaže da bi Kosovo prvo trebalo da izađe na birališta, a zatim parlament da izabere legitimnog predsednika.