Haziri: Ako se ne dogovorimo oko predsednika, idemo na izbore

Ljutfi Haziri
Izvor: Lajmi

Potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri potvrdio je da su u toku pregovori o izboru novog predsednika Kosova i poručio da će ako predsednik ne bude izabran, Kosovo izaći na izbore, prenosi Gazeta Ekspres.

Haziri je takođe naveo da opozicija nema dovoljan broj glasova za rušenje vlade Avdulaha Hotija.

"Manjinska vlada se i dalje drži u okviru koalicionih partnera DSK, ABK, NISMA i manjina. Mesto predsednika i neuspeh od postizanja sporazuma ostavlja prostor za nastavak pregovora o mogućnosti izbora predsednika od strane koalicionih partnera u koordinaciji sa opozicijom", istakao je Haziri.

Prema njegovim rečima, ukoliko se to ne dogodi, mora se pronaći druga alternativa koja daje mogućnost ili izbora predsednika ili novih parlamentarnih izbora.

"Do tada i dalje nastavljamo razgovore o pronalaženju mogućneg rešenja za izbor predsednika. Vlada je, s druge strane, neprikosnovena i bez napada na njeno funkcionisanje kao izvršne vlasti", dodao je Haziri.

Potpredsednik DSK je naglasio i da izjave opozicionih zvaničnika, da će uskoro srušiti Hotijevu vladu, ne shvata ozbiljno.

"Oni nemaju dovoljno glasova. Da se pokrene predlog i možda, ali da se izglasa nepoverenje, ne znam mogu li postići dovoljnu većinu za rušenje vlade", poručio je Haziri.